Alliansen vill underlätta för privata aktörer – vill införa lottning i hemtjänsten

Bräcke diakoni slutar leverera hemtjänst i Lundby. Orsaken är att det gått trögt att vinna nya kunder. Nu vill alliansen införa ett lottningssystem, så att den som inte aktivt valt ska kunna hamna hos en fristående aktör.
– Det skulle ge en större möjlighet för de nya aktörerna att få fler kunder, säger Axel Josefson (M).

ANNONS

Ett och ett halvt år har gått sedan lagen om valfrihet, Lov, infördes i hemtjänsten i Göteborg. Lagen innebär att den som fått hemtjänst beviljad kan välja en annan utförare än kommunen, från en lista med av kommunen godkända utförare.

Vilka utförare som är valbara skiljer sig åt mellan stadsdelarna, precis som intresset från brukarna. I staden som helhet är det omkring 5 procent av brukarna som valt någon annan utförare än kommunen. Högst är andelen i Majorna-Linné, lägst är den i Västra Göteborg.

– Vi har lagt väldigt mycket pengar på utredningar, att skapa ett kontrollsystem – och så är det så få som väljer, säger Marina Johansson, kommunalråd (S).

ANNONS

Bräcke diakoni lämnar Lundby

Bräcke diakoni har varit med sedan Lov infördes i maj förra året och levererar i dagsläget hemtjänst i Majorna-Linné och Lundby. Maude Kardell Wahlbäck, områdeschef äldreomsorg på Bräcke diakoni, berättar att målsättningen var att inom ett år ha så många kunder att man kunde ha en grupp som jobbade i Majorna-Linné och en annan i Lundby.

Som systemet är utformat får utföraren betalt för den tid man är hos kunden. Kringtid och tid för transporter är bara en kostnad – därför ville man inte att en och samma grupp skulle operera över alltför stort område.

– Nu har det gått drygt ett år och vi ser att antalet timmar i Lundby inte ökar i den takt det skulle behövas för att det ska bli en egen grupp, säger Maude Kardell Wahlbäck.

Av den anledningen har man nu bestämt sig för att lämna Lundby och bara koncentrera sig på Majorna-Linné, där kundtillströmningen varit bättre.

"Extra kostnader för kommunen"

Vänsterpartiet är, och har hela tiden varit, helt emot Lov och kommunalrådet Daniel Bernmar tycker att det här illustrerar ett av problemen med systemet.

– De här företagen och organisationerna kan komma och gå som de vill. Det kan inte kommunen. Nu har vi 30 dagar på oss att ta hand om de här omsorgstagarna. Det blir en snabb omställning och extra kostnader, säger han.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) beklagar att Bräcke diakoni väljer att lämna Lundby.

– Det är alltid tråkigt när en aktör väljer att lämna. Vi behöver alltid fundera över utformningen och om det finns någonting vi måste ändra för att få fler aktörer att stanna kvar, säger han.

Frågan om lottning bordlades

En förändring som ska göra det lättare för de utomstående aktörerna är på gång. Vid kommunstyrelsens möte under onsdagen låg ett förslag om en revidering av förfrågningsunderlaget på bordet. En del i det handlar om att de som inte gjort något aktivt val ska lottas mellan alla aktörer som erbjuder hemtjänst i den aktuella stadsdelen, och inte automatiskt hamna hos kommunen som i dag.

– Det här är en viktig förändring, så att kommunen inte är det självklara valet utan att lottningen ger en större möjlighet för de nya aktörerna att få fler kunder, säger Axel Josefson.

Tanken är att de nya reglerna ska gälla från årsskiftet, men något beslut blev det inte under onsdagens möte – och både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot systemet med lottning.

– Det är viktigt att man kan välja, men lottning kan slå väldigt fel. Man kan hamna hos en aktör med en helt annan inriktning än den man vill ha, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS