Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På måndag presenterar de tre lokala alliansledarna sin budget för 2018. En av de större satsningarna handlar om ett renare Göteborg. Bild: Stefan Berg/Bengt Kjellin

Alliansen vill städa staden

Alliansen avsätter 30 miljoner kronor för en renare, snyggare och tryggare stad. Snabba åtgärder mot klotter och förbättrad belysning är ett par av delarna.

Vi träffar Helene Odenjung, kommunalråd (L) i Slottsskogen – en av Göteborgs fimptätaste platser, enligt Naturskyddsföreningens senaste rapport. Hon berättar om ett besök i Tokyo nyligen, där hon slogs av hur rent – och tryggt – det var.

– Ändå fanns det inte särskilt mycket papperskorgar. Folk var helt enkelt noga med att inte skräpa ned.

I ett brett åtgärdspaket föreslår nu Alliansen i sin budgetmotion att 30 miljoner kronor satsas på området.

• Man vill att 7 miljoner kronor läggs på städvärdar och feriearbete. Försök med att anställa personer som uppbär försörjningsstöd och som står långt från den ordinarie arbetsmarknaden har tidigare gjorts i delar av staden.

• Man vill ha en 24-timmarsgaranti mot klotter. Till detta avsätts 5 miljoner kronor.

– Normalt är det fastighetsägarna som sköter klottersanering. Vi tänker oss ett samarbete, säger Helene Odenjung.

• Totalt 8 miljoner satsas på förbättrad belysning och att snygga upp otrygga platser.

– Det jobbas redan i dag med att belysning, men det behöver göras mer. Vi vet att framförallt kvinnor väljer bort vissa platser som upplevs som trygga.

Den stora posten – 10 miljoner kronor – handlar om att förstärka städningen i staden. Till stor del är det en attitydfråga, menar Helene Odenjung. Om folk ser till att slänga sina fimpar på rätt ställe från början skulle mycket varit vunnet.

Redan i dag genomförs en del kampanjer på området, till exempel är förskolebarn och skolelever ute och städar varje vår i ett samarbete med Håll Sverige rent.

– Men egentligen är det konstigt att barn ska gå och plocka upp fimpar efter vuxna. Vi ser gärna att fler vuxna är med och städer. Eller ännu hellre, gör rätt från början.

På måndag presenterar Alliansen hela sin budgetmotion. Att den går igenom är inte särskilt sannolikt, eftersom praxis är att alla röstar på sitt eget förslag. 

Men delar av förslagen om en renare stad kan mycket väl bli verklighet ändå, då det är sådant Alliansen också driver som separata sakfrågor. En liberal motion om fler återvinningsstationer i Slottsskogen röstades igenom vid kommunfullmäktiges senaste möte och förslaget om en ny kretsloppspark i södra Göteborg – som är en del i budgetsatsningen – finns redan på den politiska dagordningen efter en motion av bland andra Axel Darvik (L).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.