Alliansen vill satsa ännu mer på förskolan

ANNONS
|

Medan kommunalrådet David Lega (KD) följer med en grupp barn på Syster Ainas förskola i Guldheden för att leta efter QR-koder berättar Matilda Granberg Stålbert, partiets talesperson i förskolefrågor, om hur Alliansens resonerat.

– Vi satsar på välfärdens kärna – utan enskilda saker vid sidan om – och vi har dragit detta så långt vi kunde.

Mycket är eftersatt i stadens förskolor. Barngrupperna är för stora. Lokalerna för dålig. Sjukfrånvaron hög och på en del håll är det ont om pedagogiskt utbildad personal.

– Göteborg har byggt upp en skuld under många år, säger Matilda Granberg Stålbert.

Att förskolan är i behov av mer pengar är båda blocken rörande ense om. De rödgröna har i sin budgetmotion avsatt 50 miljoner kronor för att minska barngrupperna. Alliansen satsar totalt 90,8 på kvalitetshöjande åtgärder.

ANNONS

Eija Andelin är förskolechef på Guldheden. Hon ser mycket som skulle behövs bli bättre i förskolan: arbetsbelastningen är hög och en viktig anledning till att folk blir sjuka. Barngrupperna för stora och även om just den här förskolan är nybyggt och anpassad för verksamheten, så är den ett undantag. I stadsdelen generellt är dåliga lokaler ett av de största problemen.

För egen del skulle hon vilja ha en bättre balans. Nu tar administrativa arbetsuppgifter alldeles för mycket tid, så att annat – som att utveckla personalen och verksamheten – knappt hinns med.

David Lega, som precis visat barnen hur kan skriver med hjälp av munnen, ansluter och nickar instämmande.

– Jag ska inte sitta i Rådhuset och bestämma hur kvalitén ska höjas här. Det måste förskolorna själva få avgöra. Det är därför vi avsätter pengarna till kvalitetshöjande åtgärder, säger han.

Alliansens vill att den nybildade förskolenämnden får i uppdrag att identifiera förskolor där behovet är som störst, så att de får hjälp först. De ser också den centraliserade organisationen som en viktig hjälp för att göra likheten i staden större.

Men bara pengar löser inte alla problem. Nya och bättre lokaler tar tid att bygga och redan i dag har många stadsdelar problem med att rekrytera utbildad personal.

ANNONS

– Där är den satsning vi gör för att höja förskolechefers löner en viktig del. De satsningar vi gör löser inte alla problem, men vi måste börja – och vi måste börja nu. Annars är det för sent för de här barnen, säger David Lega.

Fakta: Budgeten

Alliansen vill satsa 86 miljoner kronor på minskade barngrupper och andra kvalitetshöjande åtgärder i förskolan. Till höjda löner för förskolechefer avsätts 4,8 miljoner kronor.

De rödgröna avsatte i sin budget 50 miljoner kronor på minskade barngrupper.

Stadsdelarna har dessutom sökt sammanlagt 98 miljoner kronor från staten för ändamålet.

Som GP tidigare berättat vill Alliansen satsa 30,5 miljoner kronor för att öka tryggheten och 30 miljoner kronor på en renare och tryggare stad.

Alliansens budget presenteras i sin helhet på måndagen. Samma dag presenterar SD och Vägvalet sina budgetmotioner.

ANNONS