Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansen vill ha bort Tord Karlsson

Tord Karlsson, socialdemokratisk ordförande för nämnden för intraservice, kan inte sitta kvar på sin post. Det menar samtliga gruppledare för alliansen i kommunstyrelsen efter kritiken från stadsrevisionen.

– Jag blir så fruktansvärt trött av att höra detta. Det finns ett regelverk och det måste man förhålla sig till. Vill man göra rätt eller vill man göra fel? säger Helene Odenjung, kommunalråd för Liberalerna.

Hon menar att Tord Karlsson borde lämna sin post och om han "fortfarande är tveksam till sitt ansvar borde han lyfta luren till Institutet mot mutor".

– Jag skulle vara förvånad om han sitter kvar. Man har en skyldighet att kontrollera program och traktamenten. Det kan man inte överlåta till någon annan. Det ansvaret behöver han ta.

Moderaten och kommunalrådet Jonas Ransgård har i tidigare intervjuer sagt att Tord Karlsson borde lämna sin post. David Lega, kommunalråd för KD, delar den uppfattningen.

– Utifrån det jag har sett så kan jag inte säga något annat. Att han menar att kritiken från stadsrevisionen är "skämmig", det är pinsamt. Det här är långt över skämmigt, säger David Lega.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet menar att det som skett inom intraservice är allvarligt men går inte så långt som att kräva Tord Karlssons avgång.

– Jag har läst rapporten och beskrivningen är bedrövlig av hur tillståndet på förvaltningen är. De behöver göra ett stort arbete. Mer än så har jag svårt att säga nu, säger Daniel Bernmar (V).

Miljöpartiets Ulf Kamne menar att nämnden har ett stort arbete framför sig men att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser det hela kan få för nämndens medlemmar.

– Jag utesluter inte att det kan få konsekvenser för nämnden framåt men det är nästa fråga. I dag är jag inte framme där. Det är lätt att bara slänga ur sig avgångskrav men det tycker jag är slarvigt.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) menar att Tord Karlsson fortfarande har hennes förtroende.

– Jag förväntar mig att förvaltningen och nämnden tar tag i detta så att det inte händer igen. Men i stadsrevisionens rapport framkommer det inga fall av konkreta oegentligheter. Då tycker jag inte det är skäl nog för den sortens långtgående konsekvenser.

Tord Karlsson har själv inga planer att lämna sin post.

– Det är en ickefråga för mig. Den dagen som Ann-Sofie Hermansson tycker att jag ska lämna så har det betydelse, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.