Elisabet Lann (KD) har inte gett upp tanken på att de som inte väljer själva ska fördelas mellan utförarna trots att förslaget om lottning faller.
Elisabet Lann (KD) har inte gett upp tanken på att de som inte väljer själva ska fördelas mellan utförarna trots att förslaget om lottning faller. Bild: PER WAHLBERG

Alliansen tvingas backa om lottning i hemtjänsten

Det blir ingen lottning i hemtjänsten. Alliansen tvingas nu backa från förslaget att slumpen ska styra vem som ska ta hand om den som inte aktivt väljer utförare. Eftersom det inte fanns tillräckligt stöd för förslaget vill man nu hitta en annan modell.

ANNONS
|

Sedan ett och ett halvt år tillbaka tillämpas lagen om valfrihet, Lov, i hemtjänsten i Göteborg. Omkring fem procent har i dagsläget valt en annan leverantör än Göteborg stad.

De brukare som inte gör ett aktivt val hamnar automatiskt hos kommunen, men ända sedan Lov infördes har tanken varit att detta skulle gälla bara under en övergångsperiod. Från den 1 januari 2020 skulle det införas ett turordningssystem, som gör att de som inte valt fördelas mellan de godkända utförarna som är verksamma i den aktuella stadsdelen.

Förslaget möttes av kritik

Men det förslag som stadsledningskontoret tagit fram – att lottning skulle avgöra vem som fick ta sig an brukaren – har mötts av kritik. Bara alliansen och SD har ställt sig bakom modellen.

ANNONS

LÄS MER:Alliansen vill underlätta för privata aktörer – vill införa lottning i hemtjänsten

Och med vetskapen om att de skulle bli nedröstade backar alliansen nu från förslaget. I ett yrkande till kommunstyrelsen föreslår de att kommunen tills vidare ska vara icke valsalternativet.

Vill ha ett nytt förslag

– Vi märker att det inte finns stöd för det, så tycker vi att det finns skäl att ta det ett varv till och se om vi kan hitta något annat system att ta fram icke valsalternativ, säger Elisabet Lann, kommunalråd (KD) med ansvar för äldrefrågor.

Hon säger att alliansen aldrig specifikt velat se just lottning, utan att det var ett förslag från tjänstemännen på stadsledningskontoret. Alliansen vill nu att de får i uppdrag att ta fram ett nytt förslag för att fördela ickeväljarna.

Enligt Elisabet Lann skulle det till exempel kunna utgå från närhet, nöjdhet eller bygga på att handläggaren gör en bedömning utifrån vilka behov brukaren har. Alliansen vill se ett sådant förslag i början av nästa år.

Socialdemokraterna nöjda

– Vi vill titta på vad det finns för andra vägar att gå utan att det blir för administrativt betungande eller kostsamt, säger hon.

Jonas Attenius, kommunalråd (S) välkomnar att alliansen ändrat sig.

– Så sent som i förra veckan försvarade de lottningen, men nu ser vi att de backat från det och det är glädjande, säger han.

ANNONS

Hur Socialdemokraterna kommer att ställa sig till andra varianter för att fördela de brukare som inte gör ett aktivt val vet han inte i dag.

– Vi får återkomma längre fram när vi vet vad det innebär i praktiken.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS