Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonas Ransgård (M), gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige och vice ordförande i kommunstyrelsen. Bild: Thomas Johansson

Alliansen säkrade valfrihetsfinansiering

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill slopa valfriheten i hemtjänsten och daglig verksamhet. Men under måndagens budgetdebatt förlorade de frågan mot Alliansen.
– Det är bara att köpa läget, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Bråket om rätten att välja utförare av hemtjänst och daglig verksamhet fortsätter.

På måndagskvällen klubbades Socialdemokraternas förslag på budget i kommunfullmäktige.

Men underlaget saknade finansiering för LOV (Lagen om valfrihetssystem) inom hemtjänsten så väl som daglig verksamhet. Det gjorde även Vänsterpartiets budgetförslag, medan Miljöpartiet inte nämnde frågan i sitt.

Dessutom skrev de två partierna in i sin budget att LOV skulle slopas.

Tvingades lägga tilläggsyrkande

Därför tvingades allianspartierna lägga ett tilläggsyrkande för att komplettera S-budgeten som röstades igenom under kvällen.

– Ni hoppar över valfriheten i ert budgetförslag, nu utsätter ni även kommunen för skadeståndsanspråk, sa Jonas Ransgård (M).

– De har gjort helt klart och tydligt att de inte är villiga att anpassa sig efter enskilda personers behov och krav, sa David Lega (KD).

Konflikten om LOV går långt tillbaka och även i fjol tvingades alliansen att lägga ett tilläggsyrkande för att säkra finansieringen.

– Här finns fem fullmäktigebeslut nu, vi har privata utförare, vi har folk som har valt dessa, men ändå väljer att de dra undan finansieringen. Ni utsätter oss för skadeståndsanspråk. Är det verkligen ansvarsfullt? frågade Jonas Ransgård i talarstolen.

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) menade att LOV inte handlar om valfrihet utan om företagens etableringsfrihet.

– Det har vi haft i skolan länge. Hur tycker ni att det har gått? Tycker ni att vi har höjt kvaliteten i den svenska skolan? Så vill inte vi hantera den svenska äldreomsorgen.

(S): Inte en bra åtgärd

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) menar att partiet fortfarande tycker, likt tidigare år, att LOV "inte är en bra och rimlig åtgärd".

– Ur vårt perspektiv tycker vi inte att detta är det bästa för göteborgarna, då måste vi ändå lägga fram våran syn när det är budgetfullmäktige, säger hon.

Hur ser du på att alliansen menar att ni agerar oansvarigt och kan göra kommunen skadeståndsskyldiga?

– Jag förstår att de tycker som de gör, men vi försöker göra det som vi menar är för göteborgarnas väl.

I slutändan klubbades S-budgeten, men även tilläggsyrkandet från alliansen med 51 röster mot 30, vilket innebär att finansieringen för LOV säkrades.

– Det är bara att gilla läget, det är så spelets regler ser ut, säger Ann-Sofie Hermansson.

Efteråt var Jonas Ransgård nöjd med beslutet.

– Jag tycker att det var väldigt viktigt. Det handlar dels om demokrati när finns en majoritet i fullmäktige som vill att äldre ska ha valfrihet.

Hur ser du på att S försökte stoppa det igen?

– Nu när systemet är igång så är det ännu mer allvarligt, andra utförare av hemtjänst hade kunnat kräva skadestånd eftersom vi bryter avtal. Det är fullständigt ansvarslöst att de var redo att ta ett skadestånd över rent ideologiska skäl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.