Jonas Attenius (S) och Helene Odenjung (L) presenterar krispaket till förskolor, skolor, gymnasieskolor och vuxenutbildning.
Jonas Attenius (S) och Helene Odenjung (L) presenterar krispaket till förskolor, skolor, gymnasieskolor och vuxenutbildning. Bild: Etezaz Yousuf

Alliansen och Socialdemokraterna med nytt krispaket: 220 miljoner till skolorna

Alliansen och Socialdemokraterna har enats om skjuta till 220 miljoner kronor till utbildningsområdet i Göteborg.
– Skolor med många mellanstadiebarn har svårt att få ihop ekonomin, säger Helene Odenjung (L).

ANNONS
|

Alliansen och Socialdemokraterna har kommit överens om ett stödpaket på 220 miljoner till de olika utbildningsområdena i Göteborg. Pengarna kommer från de statsbidrag som regeringen skjutit till kommunerna den senaste tiden.

– Vi har bestämt oss för att samverka om ett stödpaket på utbildningssidan med allt från förskola upp till vuxenutbildning, säger skolkommunalråd Helene Odenjung (L).

LÄS MER:Efter skolvalskaoset: S, D och V vill avveckla aktivt skolval

Förslaget innefattar följande delar:

• Förskolorna får 20 miljoner kronor för att säkra sommarförskola och nattomsorg under coronakrisen.

• Mellanstadiet får 70 miljoner kronor så att de elever som är i behov av särskild stöd ska få den hjälp de behöver under krisen.

ANNONS

• 30 miljoner kronor till stadens gymnasieskolor. Det handlar framförallt om de elever som läser introduktionsprogram eller yrkesprogram som kan ha halkat efter eftersom utbildning bedrivits på distans.

• Den största andelen, 100 miljoner kronor, ska skapa en pott som ska gå till evakueringskostnader eller rivningskostnader. Det handlar exempelvis om Gårdstensskolan som stått tom i över ett år på grund av att staden inte har råd riva lokalen eller Åkeredsskolan vars elever har bussats till Kvibergsskolan den senaste terminen.

• Den sista delen i förslaget innebär att kommunen ska förbereda sig för ta del av de 2,2 miljarder som regeringen avsatt för kompetenslyft inom äldreomsorgen i hela landet. Det handlar alltså om yrkes- och vuxenutbildning.

LÄS MER:Massiv kritik mot skolvalet i Göteborg: "Fullständigt haveri"

Kritik mot oppositionen

Demokraterna samt de rödgrönrosa (V, MP och FI) har i separata förslag krävt 200 miljoner kronor och 100 miljoner kronor till grundskola respektive förskola. Samtliga partier är även kritiska mot dagens förslag som de anser är otillräckligt.

LÄS MER:Demokraterna kräver 300 miljoner för att lösa skolkrisen

Men kommunalrådet Jonas Attenius försvarar summan och menar att de ingår i en större helhet.

– De har förvisso lagt 300 miljoner kronor här, men vi gick i förra veckan ut med 300 miljoner kronor inom andra välfärdsområden som vård, omsorg och funktionshinder. Nu kommer vi med ytterligare 220 miljoner här. Så totalt gör vi mycket större satsningar här.

ANNONS

Så sent som förra hösten kritiserade Attenius Alliansens budget för 2020 för att den inte indexuppräknats tillräckligt, vilket innebär neddragningar inom bland annat utbildningsområdet.

Detta är något som samtliga oppositionsparter återkommande gånger lyft fram när det kommer till de utmaningar som stadens grundskolor och förskolor står inför.

– Det är korrekt att delen med budgetförslaget ligger bakom. Men nu har vi ändå i den här krisuppgörelsen hanterat de ekonomiska frågorna kopplat till pandemins effekter och det är positivt, säger han.

LÄS MER:Beslutet: Gårdstensskolan ska rivas

Skolor ska rivas

Den största delen i förslaget är de 100 miljoner kronor som ska gå till rivning eller evakuering av utbildningslokaler, något som knappast kan betraktas som ett coronarelaterat förslag. Enligt partierna kommer rivningar möjliggöra bygget av fler förskole- och skolplatser framöver.

Ni samarbetar med Socialdemokraterna i alla coronarelaterade ärenden, men detta måste ändå betraktas som en allmänpolitisk fråga?

– Det är ganska svårt att definiera exakt. Inte minst på grund av den ekonomiska situationen som blir en annan effekt av pandemin framöver. Därför är det viktigt att vi har en samsyn kring vad vi behöver göra för satsningar framöver, säger Helene Odenjung.

Enligt prognoser som stadsledningskontoret har presenterat kan det bli så att Göteborg tappar uppåt en miljard kronor i skatteintäkter bara i år – ett hårt slag mot den kommunala ekonomin.

ANNONS

Ni ska lägga en budget i höst. Är det möjligt att ni förhandlar med S då?

– Vi håller på att titta på budgetförutsättningar. Jag vet andra kommuner har kallat det för coronabudgetar och skjutit på budgetbeslutet till höst, men vi har ju redan vår process i höst. Jag tänker att det är viktigt att alla får samma ingångsvärde. Sedan får man fundera på vad som är möjligt.

Men är det aktuellt att ni förhandlar med S?

– Det är jättesvårt att säga faktiskt, säger Helene Odenjung.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS