Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Alliansen bildar historiskt minoritetsstyre i Göteborg

Alliansen kommer att bilda minoritetsstyre i Göteborg, det meddelade gruppledarna för de fyra borgerliga partierna under en presskonferens på onsdagen.
– I dag kan vi presentera ett nytt styre för Göteborg. Vi ser att staden behöver ny riktning efter ett antal år med S-styre, säger Axel Josefson (M).

Alliansen kommer att föreslå M-ledaren Axel Josefson som kommunstyrelsens ordförande och bilda ett historiskt alliansstyre efter 24 år med socialdemokratiskt styre.

Det borgerliga blocket har ingått en valteknisk samverkan med det nybildade rödgrönrosa blocket. Detta är i enlighet med praxis – de två största blocken sluter överenskommelser om hur de tunga presidieposterna i stadens nämnder och bolag fördelas.

– Vi är det största blocket, och de är det näst största blocket, säger Helene Odenjung (L).

– Vi tar ordförande och första vice ordförandeposter i nämnder och bolag, medan de tar andra vice ordförande, säger Axel Josefson.

LÄS MER: Hermansson (S) kritiserar Alliansen och rödgrönrosa

Lägger fram egen budget

När kommunfullmäktige beslutar om budget den 22 november kommer de borgerliga att lägga fram en alliansbudget, alltså det förslag som i dag samlar flest antal mandat.

Det innebär i själva verket att Alliansen kommer att försöka styra staden i minoritet, med bara 24 av kommunfullmäktiges 81 ledamöter.

– Vi är väl medvetna om att Alliansen är en liten minoritet. Vi kommer behöva samarbeta med partier som vill Göteborg väl, säger Emmyly Bönfors (C).

– Vi är största budgetkonstellationen och är redo att axla det största ansvaret här i staden. Vi är ödmjuka och inser att vi inte har majoritet, säger David Lega (KD).

LÄS MER: Mycket talar för ett maktskifte – men klart är det inte

Finns risker med Alliansens lösning

Enligt honom innebär det att Alliansen kommer behöva sy ihop breda överenskommelser över blockgränserna.

– Vi kommer att behöva prata med flera andra partier för att få stöd i nämnder och styrelser. I olika lägen beroende på vilka fråga, så är det klart att vi söker stöd från andra koalitioner. Jag hör till de politikerna som anser att jag inte alltid har de bästa eller mest unika förslagen själv, säger David Lega.

LÄS MER: Rödgrönrosa bildar block – utan Socialdemokraterna

Men Alliansens lösning hänger på en skör tråd.

Skulle Socialdemokraterna, eller något annat parti, exempelvis bestämma sig för att rösta på det rödgrönrosa blockets budget, faller också Alliansens förslag.

– Ja det finns risker med detta. Det man bör betänka dock är att alla partier måste ta ansvar för styret av staden. Röstar man på andra budgetalternativ än sitt eget, då måste man också ta ansvar för den situation som uppstår, säger Axel Josefson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.