Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Alla trötta på ökade våldet

Rädsla, handgranater och död. Gängens våld har slagit hårt mot Göteborg och stadens invånare börjar tröttna. Vi frågade göteborgarna om hur de påverkas av gängvåldet. Svaret är #NuÄrDetNog. I Biskopsgården samlar nu mammor ihop invånarna till en nystartad folkrörelse.

De är frivilliga som fått nog, en ung man som sett sin vän dö och mammor som vill ha en framtid för sina barn i Biskopsgården. Nu knackar de dörr och samlar ihop invånarna till en nystartad folkrörelse.

Det har bara gått några dagar sedan granatattacken i Biskopsgården när GP besöker Sjumilahallen. Ett femtontal mammor och några frivilliga har samlats till ett möte. De säger att det räcker nu. Det är dags att vi stoppar våldet en gång för alla. Efter mötet kommer de överens om att börja knacka dörr och samla mammor och pappor i Biskopsgården till en ny folkrörelse.

Läs också: Därför säger GP att #Nuärdetnog

– Målet är att ena alla i Biskopsgården. Våldet som pågår här är inte hållbart. Vi vill inte ha några fiender, vi vill ena alla. Det är enda sättet vi kan gå framåt. Och redan nu har vi starkt stöd från både mammor, pappor och ungdomar, säger läkaren Faysal Hussein som mammorna utnämnt till ordförande för gruppen som fortfarande saknar namn.
Det är fortfarande känsligt för många kvinnor att ställa upp med namn och bild. Men en av mammorna vill föra fram sitt budskap.
– I vårt hem städar vi, det finns ingen som städar åt oss. Vi som bor här måste städa vårt område själva. Vi måste hitta en lösning för att stoppa blodet, säger mamman som inte vill ha med sitt namn.
Bredvid står mamman och fritidspolitikern Saida Hussein Moge (S). Även hon bor i Biskopsgården och är engagerad i gruppen som är partipolitiskt obunden.
– Det är vi som bor i Biskopsgården. Det här är ingen annans kamp. Det är vi som måste kämpa tillsammans, säger hon.

Pojkes död väcker engagemang

Det är just granatattacken och den åttaårige pojken Yuusuf Warsames öde som väckt de boendes engagemang.
– Alla sörjer verkligen detta. Och mammorna känner skräck. Kan det hända mitt hus? Kan det hända grannens hus? De frågorna ställer sig alla. Rädslan är stor. Samtidigt märker vi en jättestor vilja att förändra. Situationen i Biskop är inte ny. Det har varit så här i många år. Folk känner att det måste hända något nu på riktigt, säger Khadar Ismail som till vardags jobbar med unga på en skola.

Han säger att många är upprörda på barnministern Åsa Regnér (S) som besökte Friskväderstorget dagen efter att åttaåringen dött, utan att besöka varken brottsplatsen eller den drabbade familjen.
– Barnministern är den känsligaste ministern och hon besöker Göteborg utan att träffa den drabbade familjen, trots att de bett om det. Vad ger det för signal till mammorna i Biskopsgården? säger Khadar Ismail.

Läs också: "Var finns stödet från samhället när det värsta händer?"

"Det handlar om hela Göteborg"

På fredag klockan 18 ska gruppen ha ett möte med allmänheten i Sjumilahallen där man ska samla invånarnas åsikter. Men redan nu har man identifierat några huvudfrågor. Det handlar dels om den dåliga skolan, kanske främst Sjumilaskolan. Det handlar också om att skapa jobb och hobbys för de unga och om att informera föräldrarna om stöd de kan få. Gruppen ska sedan med samlad röst kunna framföra både kritik och samarbeta med myndigheter och andra föreningar.

Läs också: "Hur kunde det bli så här?"

Några meter utanför Sjumilahallen vilar fortfarande minnet från den oskyldige 26-årige småbarnspappan Omar Elmi Ali som i oktober förra året sköts ihjäl när han var på väg till en fotbollsträning. Mohammed Ali, en av personerna som nu är aktiv i den nystartade gruppen, var den som bokat gymnastiksalen som Omar och kompisgänget skulle spela i. Istället blev Mohammed vittne till hur hans träningskamrat låg blodig på marken utanför idrottshallen. Det var sista gången han såg sin vän Omar i livet.
– Vi hoppas få stöd från hela staden med den här gruppen. Det här är inte bara en fråga för Biskopsgården. Det handlar om hela Göteborg, säger Mohammed Ali.

 

Visa att du står upp mot våldet!
Gå in och gilla vår Facebooksida Nu Är Det Nog
.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.