Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Alla känner en ordvitsare"

På onsdag är det dags för kval till SM i ordvitsar på Bio Roy. Arrangören Pontus Ströbaek graderar ordvitsarna lägre än kiss- och bajshumorn och tror att göteborgarna underskattar motståndet i tävlingen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hur tävlar man i ordvitsar?

– De åtta deltagarna har förberett två minuter av egenskrivna ordvitsar. Sen röstar publiken fram fyra till semifinalen. Där möts man två och då, det visas en bild med mycket detaljer som man ska vitsa om. Då blir det en battle, man ska slå ut den andre. Till slut har vi två finalister som får se massa bilder som de snabbt ska vitsa om. Den som vinner går vidare till den stora finalen i Stockholm på lördag.

Vilka är det som är med och vitsar?

– Jag brukar säga att det är kort och långt, tjockt och smalt. Merparten är män. Ni göteborgare anser säkert att ordvitsar står högt i kurs, men det är den lägsta formen av humor, lägre än kiss-och bajshumorn. På alla komikkurser säger lärarna; dra inte ordvitsar! Men å andra sidan är ordvitsarna stora i till exempel England, engelskan är mer livfull och har fler dubbeltydningar.

Hur kom idén om mästerskap i ordvitsar fram?

– Det är vi i humorgruppen Mitt i smeten som är arrangörer. Den mest nördiga av oss är Isak Jansson, han är tönten i gänget, jag är den snygge, Evelyn Mok är kvinnoalibit och Adeel Faqih är invandraralibit. Vi hade en klubb på Scandic Malm i Stockholm och Adeel sa att vi borde ha SM i ordvitsar. Så vi gjorde det en kväll, det var helt smockfullt med folk, vi var tvungna att säga nej till 150 personer. Det var för tre år sedan. I år är första gången som vi har kvaltävlingar i Malmö och Göteborg.

Varför är det så många som vill lyssna?

– Det är spännande att folk vurmar så för denna lägsta form av humor. Alla känner en ordvitsare, det finns en sådan i varje kompisgrupp. Ordvitsaren brukar inte vara särskilt populär eller bli bjuden på fester. Så vi ger en upprättelse till de här jobbiga människorna.

Vad har du för förväntningar på göteborgarna i tävlingen?

– Jag tror dessvärre att deltagarna i Göteborg tror att de ska kamma hem det jättelätt, att det är lite mammas gata. Men folk i Malmö och Stockholm har legat i hårdträning och suttit och skrivit vitsar sedan januari. Så jag tror att man underskattar motståndet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.