Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Skolkommunalråd Helene Odenjung (L) på pressträffen: "Får man undervisning hemma så betyder också att man inte får sin lunch hemma. Det slår hårt mot vissa grupper." Bild: Etezaz Yousuf

Alla gymnasieelever i Göteborg erbjuds gratis lunch

Samtliga gymnasieungdomar i Göteborg kommer att erbjudas gratis lunchmat i samband med coronakrisen.
– Vi vill erbjuda gymnasielever att hämta ut lunchmat vid en skola i närheten, säger skolkommunalråd Helene Odenjung (L).

I förra veckan ingick Alliansen, som styr Göteborg i minoritet, och Socialdemokraterna en krisuppgörelse. Det hela innebär ett politiskt samarbete i samtliga coronarelaterade frågor inom Göteborgspolitiken.

På fredagen presenterade skolkommunalrådet Helene Odenjung (L) tillsammans med kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir (S) ett förslag på gymnasieområdet.

Slår hårt mot vissa

Sedan några veckor tillbaka råder distansundervisning på samtliga gymnasieskolor i hela landet och nu vill de fem partierna säkra lunchmåltiderna för samtliga 20 000 gymnasieelever i hela Göteborg.

– Får man undervisning hemma så betyder också att man inte får sin lunch hemma. Det slår hårt mot vissa grupper, säger Helene Odenjung.

– Många gymnasieungdomar har en omkullkastad tillvaro just nu och många har kanske inte vardagliga rutin att hålla fast vid, säger Viktoria Tryggvadottir.

Viktoria Tryggavadottir menar att det har kommit signaler om att den grupp som lever inom fattigdomsgränsen i Göteborg drabbas hårt av de nya rutinerna.

– Det har kommit signaler på att vi har elever som är hungriga. Nu blir det värre också när vi har föräldrar som går ut i arbetslöshet och hamnar i en oviss situationen. Man kanske har stökigt hemma eller föräldrar som mår dåligt, det här är en garant att man inte ska vara hungrig mitt uppe i allt.

Får hämta matlådor

Det förslag som nu presenteras innebär att gymnasieungdomar kommer att erbjudas att hämta lunchlådor vid närmsta grundskola, för att undvika onödiga resor till gymnasieskolorna – varav merparten ligger i Centrum och Lindholmen – samt minska smittspridningen.

– Rent praktiskt kommer det betyda att gymnasieungdomarna kommer få en fråga om de är intresserade av att hämta ut en lunchlåda och ta med hem. De kommer att få anvisningar om var man kommer att kunna hämta sin lunch, säger Helene Odenjung.

I Malmö som har 6 000 gymnasieungdomar har det införts ett liknande system. Under den första veckan var det 500 personer som hämtade ut matlådor, berättar Viktora Tryggvadottir.

I Göteborg räknar staden med betydligt fler.

Finns det risk att grundskolorna blir pressade av detta?

– Jag tror det är en sak vi kan verkställa bekymmersfritt, säger Helene Odenjung.

Hon påpekar att det finns hög frånvaro i de flesta grundskolor i dagsläget, vilket innebär att skolmaten "överproduceras".

Förslaget kommer att läggas fram under kommunstyrelsens extrainsatta sammanträde under nästa vecka. Förhoppningen är att ändringen kan träda i kraft efter påsk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.