Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alkoholhandläggare slår ner på facebookevents under Way out west

Under Way out west-helgen passar många butiker och andra företag på att ordna festligheter i sina lokaler. De inbjudningar som cirkulerat i sociala medier har inte bara dragit till sig presumtiva besökare – utan även stadens alkoholhandläggare.

I samband med Way out west anordnar somliga butiker och andra företag olika typer av events för marknadsföra sig. Det kan till exempel handla om en liten fest i de egna lokalerna med DJ:s och gratis öl.

Det har fått Göteborgs stads tillståndsenhet att reagera. Att servera alkohol utan tillstånd är nämligen strängt förbjudet.

Förvånad över hur lagen tolkas

Tidningen Djungeltrumman, som på Facebook bjudit in sina läsare till kontoret, tillhör de som fått en påstötning från tillståndsenheten.

– Jag blev lite förvånad över hur de hade tolkat lagen. Vi tolkar det som att vi får bjuda på alkohol eftersom det rör sig om ett slutet sällskap, säger Maria Kopp, chefredaktör för Djungeltrumman.

Nu har hon tagit det säkra före det osäkra och flyttat eventet till en bar i stället.

Marknadsförs på Facebook

De events tillståndsenheten reagerat på har en sak gemensamt: de marknadsförs på Facebook och andra sociala medier och en förutsättning för att få komma är att man föranmäler sig.

Det finns nämligen ett undantag i alkohollagen som säger att tillstånd inte krävs om arrangemanget avser "ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer".

Men enligt tillståndsenhetens chef Peter Berg är det ett missförstånd att det undantaget skulle vara tillämpligt i sådana här sammanhang. Det syftar enligt honom på 50-årsfester, bröllopsfester och liknande.

- Det gäller inte om alla som har Facebook eller gillar din sida kan hitta eventet, säger han.

Hur har de företag ni kontaktat reagerat?
- Vissa är positiva och tycker det är bra att vi hör av oss. Andra är inte så positiva och vissa är ovetande, de har trott att de kunnat göra så här, säger Peter Berg.

Det är dock långt ifrån alla events av den här typen som hamnat under alkoholhandläggarnas lupp.

Alkohol får inte förvaras i butik

En anonym butikschef GP kontaktar blir uppriktigt förvånad när han hör talas om det. Även i hans butik planeras ett event med bjudöl till de som anmält sig via sociala medier.

– Så länge vi kan bevisa vilka som är på plats, inte tjänar pengar på alkoholen och håller koll på åldersgränsen så trodde jag det var okej, säger han.

Enligt Peter Berg är tumregeln att varje event där det säljs alkohol ska ha ett serveringstillstånd från tillståndsenheten. 

Men i de aktuella fallen handlar det inte om försäljning, utan om sponsrad alkohol som ges bort utan kostnad. Det gör det dock inte okej i lagens mening, särskilt inte om det handlar om butikslokaler.

– I en butik gäller förvarings- och förtäringsförbud. Det får inte ens finnas alkohol i sådana lokaler, säger Peter Berg.

Det är inte heller tillåtet att bjuda på alkohol som ett sätt att marknadsföra kommersiell verksamhet.

Fullt upp med annat

Men någon tillsyn av att reglerna verkligen följs ser det inte ut som att tillståndsenheten kommer att göra.

– Vi har fullt sjå med att göra tillsyn hos de som har serveringstillstånd. Vi har en dialog med polisen om det här men huruvida de går dit eller inte kan inte jag svara på, säger Peter Berg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.