Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Debatt från GP:s monter på Bokmässan. Bild: Anders Ylander

Alice Teodorescu om hat och hot på nätet

- Om jag skulle bli ledsen av alla kommentarer jag får skulle jag inte klara av att ha det arbete jag har, sa Alice Teodorescu när hon diskuterade hat och hot på sociala medier på Bokmässan.


Som debattör och chef för GP:s ledarredaktion får Alice Teodorescu sin beskärda del av det hot och hat som fyller dagens sociala medier, det ämne som var i fokus för en diskussion som hölls i GP:s monter på Bokmässan på fredagen.

På frågan vad som sticker ut i de reaktioner hon får säger hon att det har skett ett skifte. 

- Jag fick mycket hat och hot för några år sedan, men i dag skulle jag säga att folk är skickliga på att överösa mig och kollegorna med kärlek och konstruktiva kommentarer. 

Mycket av de reaktioner Alice Teodorescu möter bottnar i hennes engagemang i integrationsdebatten.

- Det speciella med den frågan är att den inte går att sätta in på den traditionella höger-vänster-skalan. Det gör att det finns behov av att positionera sig mot varandra inom de olika blocken.

På frågan om det finns andra fråga som engagerar på samma sätt tvekar hon inte ett ögonblick:

- Nej! Ja... det skulle vara Västlänken då... men nej, nej det finns inte. 

Även Henrietta Johansson, nyhetschef GP Online, vittnar om att den integrationsfrågan skapar känslor.

- Man kan ta det som hände bara härom dagen, med upploppen i Bergsjön. När vi skriver om det fylls våra kommentarsfält i sociala medier av rasistiska kommentarer och vi får lägga ner väldigt arbete på att läsa och ibland rensa, säger hon.

- Och vi måste göra det för vi vill ha debatten öppen.

På samma sätt resonerar Alice Teodorescu.

- Jag är en sån där yttrandefrihetsextremist. Vi måste ha högt i tak. Gränserna ska inte gå någon annan stans än där lagen sätter dem.

Hon säger att risken om man blir för ängslig är att man bekräftar bilden av att vi inte klarar av åsikter som inte passar i det konforma.

- När jag började skriva bestämde jag mig för att den dag jag börjar censurera mig eller ta hänsyn, så ska jag ha ett annat arbete. Och jag tycker att fler både politiker och journalister borde tänka så.

Henrietta Johansson resonerar på samma sätt. Allt hat, alla kommentarer och det arbete som krävs för att hantera det får inte påverka.

- Den dag vi börjar censurera journalistiken, den dagen kan vi sluta med vad vi gör. Vad vi måste göra är istället att sätta in fler resurser för att hantera det som kommer.

Samtidigt upplever Alice Teodorescu att det är ett problem att debatten blivit så fokuserad på känslor och personer. 

- Sociala medier har spätt på det. Det blir större vem som säger något än vad som sägs och mer fokus på vad man älskar och hatar än på själva debatten. Jag vill ha högt i tak men också mer välformulerade inlägg och saklig kritik.

Hon har själv valt att inte vara så aktiv i forum som exempelvis Twitter. Det är ett alldeles för litet format för den diskussion hon önskar föra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.