Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I torsdags blev tre ungdomar, varav den yngsta var 13 år, rånade inne på Liseberg. Bild: Olof Ohlsson
I torsdags blev tre ungdomar, varav den yngsta var 13 år, rånade inne på Liseberg. Bild: Olof Ohlsson

Alexandras son blev rånad på Liseberg

Alexandras 15-årige son skulle ha en rolig kväll på Liseberg med sina kompisar. Den slutade istället med att han åkte hem efter att ha blivit rånad inne på nöjesparken. Och han var inte ensam. Totalt blev tre ungdomar rånade på området under en och samma kväll.

När Alexandras son kom hem på torsdagskvällen efter att ha besökt Liseberg med två kompisar var det en allt annat än en rolig upplevelse han berättade för sina föräldrar. Han hade blivit rånad – inne på nöjesfältet.

Sonen tyckte att det var så obehagligt att de lämnade Liseberg direkt och åkte hem. Han mådde så dåligt av kvällens händelser att han gick och lade sig direkt, berättar hans mamma.

– De hade åkt Uppswinget och hade kommit ner i rulltrappan. Då kom det fram tre killar till dem, och började putta och dra runt i en av sonens kompisar. De ville inte släppa honom. Min son och hans andra vän kände att det inte var bra och ville hjälpa honom, då kom det fram många killar till, de var minst 15 som omringande dem. De krävde att få deras åkband, säger Alexandra.

Hon berättar att killarna ska ha hållit fast hennes sons kompis, vilket fick hennes son och den tredje kompisen att känna att de var tvungna att lämna ifrån sig sina åkband. Allt för att skydda sin vän.

Ingen märkte vad som hände

Hon fortsätter berätta att det ska ha varit väldigt mycket folk inne på Liseberg, och enligt sonen passerade flera personer. Men det var ingen som verkade uppfatta vad som hänt, vilket fick de tre killarna att känna sig både ensamma och utsatta.

Men de var inte de enda som drabbades under torsdagen. Totalt tre ungdomar ska ha blivit rånade på sina åkband, och en av dem blev dessutom av med sin mobiltelefon. Den yngsta av de drabbade var 13 år. Händelserna ska ha skett tätt inpå varandra och är anmälda till polisen.

Ola Skogsberg, kommunpolis i Göteborg City, menar att personrån inne på Liseberg sker då och då.

– Jag kan inte säga exakt hur vanligt det är, men det skedde några sådana incidenter även under sommaren. Det verkar som att det inte bara händer på avskilda platser, igår ska det ha varit vid rulltrapporna där ett större gäng omringade målsägande för att allmänheten inte skulle se vad som pågick, säger han.

LÄS MER: Tre rån inne på Liseberg

"Är ju ett större samhällsproblem"

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, bekräftar att rån inne på området inte är någon ny företeelse. Inte heller hon kan uppge hur vanligt det är.

– Det kommer och går i vågor, lite grann. Den här typen av rån ungdomar emellan är ju ett större samhällsproblem som sker även utanför Lisebergs grindar. Vi har gott om vakter och parkvärdar på området som ofta kan ringa in de här personerna relativt snabbt när vi får uppgifter om att någon har blivit rånad. Sedan kan vi tillkalla polis och göra en anmälan, säger hon.

Rånet av Alexandras son ska ha skett inför en relativt öppen ridå. Men i parken finns flera ställen som är mer eller mindre avskilda. Julia Vasilis kan dock inte peka ut några särskilda områden inne i parken som är extra brottsutsatta.

– Det är klart att Halloween är en mörk årstid och parken är dessutom ganska nedsläckt för att skapa stämning. Sedan finns det ju platser som är mer eller mindre synliga än andra, säger Julia Vasilis.

Vill inte tillbaka till Liseberg

Behöver ni göra mer för att förebygga den här typen av händelser?

– Vi gör väldigt mycket. Jag tror inte att det går att bygga bort alla sådana incidenter genom att undvika trånga, insynsskyddade platser. Men vi bygger såklart alltid med gästens säkerhet i fokus. Sedan är det en avvägning mellan själva upplevelsen och säkerheten, och oavsett kommer det nog alltid finnas personer som inte kan uppföra sig, säger Julia Vasilis, som fortsätter:

– I torsdags kväll hade vi många gäster i parken, det var ungefär 30 000. Men det är klart att tre rån ändå är tre för mycket.

Alexandra tog kontakt med Liseberg på torsdagskvällen efter att ha hört sonens berättelse säger att hennes upplevelse är att Liseberg tog det hela på allvar.

Vad känner du som mamma om det som hänt?

– Jag blir orolig, jag vill ju att Liseberg ska vara en rolig plats, och att det ska vara någorlunda säkert. Och att sonen ska kunna åka dit utan att vi följer med. Men nu vill han inte åka dit mer, säger Alexandra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.