Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fallet i HVB-hemmet kommer att få en fortsättning i hovrätten.

Alexandras familj överklagar domen

Alexandra Mezher knivhöggs till döds på HVB-hemmet där hon jobbade. I tingsrätten dömdes gärningsmannen till rättspsykiatrisk vård för grovt vållande till annas död. Nu överklagar hennes familj domen.

Som GP kunde berätta förra veckan blir det en ny rättegång efter det dödliga överfallet på Alexandra Mezher på ett HVB-hem i vintras, efter att åklagaren överklagat. Men nu har även Alexandras familj överklagat tingsrättsdomen, rapporterar Möndals-Posten.

Det var i slutet av januari i år som den 22-åriga Alexandra Mehzer knihöggs till döds på HVB-hemmet i Mölndal där hon arbetade. Den misstänkte gärningsmannen, en ensamkommande flykting, greps på platsen efter händelsen.

Den 8 augusti föll domen. Då dömdes han för grovt vållande till annans död till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och en tioårig utvisning från Sverige. Rätten ansåg dock inte att det var mord eller mordförsök, utan rubricerade händelsen i HVB-hemmet som synnerligen grov misshandel, grovt vållande till annans död och försök till grov misshandel.

I förra veckan överklagade åklagaren Linda Wiking tingsrättsdomen, i syfte att få målet till hovrätten. 

- Jag håller inte med där. Att den dödande skadan satt i benet är inte det enda man kan fokusera på. Med tanke på hur gärningen såg ut, är det för mig självklart att den är uppsåtlig. Alexandra trycktes upp mot ett vägg. Våldsförloppet mot henne upphörde inte och fortsatte dessutom därefter mot ytterligare en person, har kammaråklagare Linda Wiking tidigare sagt till GP.

Åklagaren hävdar att den dömde är äldre än vad tingsrätten kom fram till, och vill därför att hovrätten ska döma mannen till ett livstidsförbud från att någonsin återvända till Sverige.

Även gärningsmannens advokat har överklagat domen, skriver Mölndals-Posten. Han yrkar att åtalet ska ogillas i sin helhet, och att skadeståndet och beslutet om utvisning ska upphävas.

Den pojke som först var på plats vid attacken har även han överklagat domen. Han menar att attacken mot honom ska benämnas som försök till mord, och att skadeståndet därför ska höjas från 27 400 kronor, som tingsrätten beslutade, till 110 000 kronor.

Alexandra Mezhers familj överklagar enligt åklagarens linje, men vill också att alla fem familjemedlemmar ska dömas till 75 000 kronor i skadestånd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.