Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexandrafallet i hovrätten - där ytterligheterna möts

Åklagaren yrkar på att det dödliga knivhugget ska rubriceras som mord – och att gärningsmannen utvisas från Sverige för återstoden av hans liv. Advokaten kräver ett totalt frikännande.

Extremerna möts när rättegången efter överfallet mot Alexandra Mehzer, 22, under måndagen startar i hovrätten.
Den unga kvinnan arbetade som vårdare på ett HVB-hem i Mölndal när hon, morgonen den 25 januari, attackerades med kniv och senare avled.

En yngling, boende på anläggningen, blev också angripen men klarade sig utan fysiska skador. Huggen var dock såpass närgångna att de slet sönder hans kläder.
En serie överklaganden har lämnats in, efter tingsrättens avgörande i början av augusti.
Kammaråklagare Linda Wiking är inte nöjd med den lägre instansen, som dömde förövaren till vård för  synnerligen grov misshandel, grovt vållande till annans död och försök till grov misshandel.

- Att den dödande skadan satt i benet på offret är inte det enda man kan fokusera på. Med tanke på hur agerandet såg ut i sin helhet, är det för mig självklart att det var uppsåtligt. Alexandra trycktes upp mot en vägg och våldsförloppet mot henne upphörde inte. Det fortsatte även mot ytterligare en person, summerar åklagaren.
Hon vill alltså istället ha den misstänkte dömd för mord och mordförsök.

Advokat Claes Kennedy har i princip samma inställning som kollegan Leif Silbersky presenterade i det så kallade Onsalafallet.
Han menar där att hans klient varit svårt psykiskt sjuk och därför fullständigt omedveten om vad han gjort, att han saknat all form av uppsåt.
Därmed skulle den unge mannen (enligt egen uppgift född i oktober år 2000) inte kunna straffas.
- Dessutom finns det här utrymme för ett alternativt skeende, att det möjligen rört sig om en tragisk olycka, säger Claes Kennedy.

En annan stridsfråga i målet är åldern på den åtalade mannen.
Tingsrätten stannade, efter diverse undersökningar, vid att han var minst 18 år vid brottstillfället – och beslutade utifrån detta om ett tioårigt återreseförbud.
Linda Wiking hävdade, med stöd i en tandmognadsbedömning, att den tilltalade i själva verket är 21,4 år gammal.
Utifrån den åldern anhåller hon nu om att hovrätten dömer mannen till ett livstidsförbud att någonsin återvända till Sverige.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.