Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexandra Svantesson från Sävedalen tävlar i helgen.

Alexandra Svanteson jagar mästertiteln i Scrabble

Rasslande brickpåsar och kreativt ordletande står i centrum. Nu startar årets svenska mästerskap i ordspelet Scrabble. Alexandra Svanteson från Sävedalen är en av dem som ska göra upp om mästartiteln.

GP får telefonkontakt med Alexandra Svanteson från Sävedalen på fredagsförmiddagen när hon och flera andra tävlande ska mötas Centralstationen för att ta tåget till Enköping. Där avgörs årets Scrabble-SM. Av de 69 tävlande kommer nio från Göteborgsområdet.

- Det här är som en stor fest för ordälskare, säger hon.

Alexandra Svanteson är rankad som 25:a i landet och har deltagit i SM sedan 2010.

- Jag började spela det året. Det var mormor som fick mig att börja spela, säger hon.

Hur har du förberett dig för årets SM?

- Inte mer än vanligt. Jag tränar varannan torsdag när vi spelar på ett café på Andra Långgatan. Ibland kan det också bli ett och annat korsord eller träning via ett simuleringsprogram på datorn. Så jag är nog en året-runt-spelare som aldrig toppar formen, säger hon.

Alexandra Svanteson är inte nöjd med sina prestationer vid tidigare SM.

- Nej, det har alltid gått sämre än väntat men jag har flera bortförklaringar. Det är nästan lika roligt att gnälla som att vinna, säger hon och skrattar.

Bortförklaringarna handlar mest om brist på sömn. Ofta har hon fått sova över hos kompisar på madrasser när tävlingarna arrangerats i olika delar av landet.

- Det har varit för att hålla nere kostnaderna men jag har också sovit ganska dåligt.

Den här gången har Alexandra Svanteson och några andra deltagare hyrt ett hus vilket borde ge bättre förutsättningar.

- Fast jag har inte som främsta mål att vinna hela tävlingen utan är glad om jag hamnar bland topp 30. Visst är det roligt om det går bra men den sociala grejen är minst lika viktig för alla som håller på med Scrabble.

Vilket är det längsta ordet som du bildat?

- Det är artfrände. Bokstäverna a och r fanns där innan så jag fick lägga ut alla mina sju bokstäver, kändes väldigt skönt.

Brädspelet Scrabble är föregångare till bland annat Wordfeud. I båda spelen gäller att bilda ord på en spelplan med sju bokstavbrickor och få så många poäng som möjligt. I svenskt tävlings-Scrabble har spelarna 30 minuter per match på sig. SM:et spelas i 16 ronder under tre dagar med start på fredagen. På söndagen står det klart vem som vunnit och blivit svensk mästare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.