Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Aleksei på göteborgska Fotball addicts kan bli utvisad – på grund av försäkringsmiss

Datorprogrammeraren Aleksei Magusev jobbar på Göteborgsföretaget bakom fotbollsappen Football addicts. Nu riskerar han att utvisas från Sverige – på grund av en försäkringsmiss. – De sparkar ut en god skattebetalare från Sverige, säger Aleksi Magusev.

Aleksei Magusev flyttade från Ryssland till Göteborg för tre år sedan tillsammans med sin fru. Han började jobba på startup-företaget Football addicts – en populär fotbollsapplikation.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu kan Aleksei få utvisas, tillsammans med sin fru och två månader gamla bebis, vilket Aftonbladet var först att skriva om.

– Det känns riktigt dåligt. Det är så konstigt eftersom de här lagarna finns till för att skydda mig, men i stället blir allt väldigt stressigt nu, säger Aleksei Magusev till GP.

Missade försäkring

Anledningen är att företaget missat att betala sjukförsäkring och trygghetsförsäkring för Aleksei. Något som företag krävs göra då man anställer från utlandet, annars kan Migrationsverket utvisa personen. Men Aleksi klandrar inte sin arbetsgivare.

– När jag kom hit var vi ett väldigt litet företag. och det är inte lätt att veta allt vad som gäller när man anställer folk från utlandet, säger Aleksei till GP.

Familjen Magusev fick sitt utvisningsbeslut under våren och skulle lämna Sverige inom två veckor. Det var två veckor innan frun Olga skulle föda. Men familjen har överklagat och väntar nu på ett beslut från Migrationsverket.

"Mer logiskt om vi tar smällen"

Aleksis chef, Patrik Arnesson, är kritisk till beslutet.

– Jag hade gärna betalat en halv miljon i skadestånd för att rätta till detta. Det hade varit mer logiskt att vi som företag får ta smällen än att han och hans familj, som absolut inte haft koll på vad som behövs, nu drabbas, säger han till Aftonbladet.

Han förklarar för tidningen att det hela har uppstått på grund av ett enkelt misstag från deras sida. Man missade helt enkelt att teckna försäkringarna – något som inte går att rätta till i efterhand.

– Vi anlitade en försäkringsförmedlare som sa att det var bättre att ha en privat sjukvårdsförsäkring och att trygghetsförsäkring bara behövdes om man arbetar på en byggarbetsplats och inte om man sitter vid ett skrivbord, säger han till Aftonbladet.

Kritiseras av Spotify

Det är inte bara Fotball addicts som råkat i dust med Migrationsverket över den aktuella lagstiftelsen. Bland andra Spotify har kritiserat den. Regeringen har kommit med ett förslag för att företag själva ska kunna upptäcka missar och korrigera dem, innan Migrationsverket har fått reda på det.

– Som myndighet är vi skyldiga att följa gällande lagstiftning och den aktuella lagstiftningen gör ingen skillnad på misstag och medvetet missbruk, utan säger bara att villkoren kring försäkringarna ska uppfyllas. Konsekvensen blir därför densamma oavsett vilket skäl som ligger bakom, säger Alexandra Elias, pressinformatör på Migrationsverket, till Aftonbladet.

Dåligt rykte för Sverige

Aleksei Magusev, frun Olga och dottern Varvara väntar nu på beslut från Migrationsverket. Ännu är inget datum satt.

– De sparkar ut en god skattebetalare från Sverige. Allt detta ger upphov till är ett försämrat rykte för Sverige. Det är inte alla programmerare som vill flytta hit längre, säger Aleksei Magusev till GP.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.