Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akzo Nobel satsar i Stenungsund

Näringsliv: Akzo Nobel storinvesterar i sin produktionsanläggning för etylenaminer i Stenungsund, vilket ska säkra dagens 150 arbetstillfällen på sikt.
- Genom att bygga ut vår produktionskapacitet med 15 procent med bibehållen personalstyrka, ökar vi vår produktivitet. Detta ökar vår konkurrenskraft och säkrar jobben i anläggningen i framtiden, vilket jag är glad för, säger Christina Tenfält, vd för Akzo Nobel Functional Chemicals AB i Stenungsund.
Den holländska ägarens beslut att investera 240 miljoner kronor i två av sina kemiverksamheter i Sverige, varav produktionsanläggningen för kemikalien etylenamin i Stenungsund är den ena, är kul för Sverige tycker hon. Investeringsbeslutet menar hon går emot den rådande trenden att produktion flyttas härifrån.
- Det vi har i Stenungsund är en global, lönsam och växande verksamhet, och det är ju det vi vill ha i Sverige, säger Christina Tenfält.
Men hur pengarna ska fördelas mellan Stenungsund och den andra investeringen som är en ny fabrik i Skoghall i Värmland är en affärshemlighet.
Hård konkurrens
- Det jag kan säga är att den större delen av investeringen görs i Stenungsund. Mer säger jag inte eftersom det är hård konkurrens på marknaden, säger hon.
Den globala marknaden för etylenaminer beräknas till 5,5 miljarder kronor. Akzo Nobel Functional Chemicals AB i Stenungsund omsatte år 2003 drygt 1,2 miljarder kronor. Bolaget har fem konkurrenter: två i USA, två i Europa och en i Japan.
Störst i Europa
- När produktionen i Stenungsund är utbyggd kommer vi att tillverka 75 000 ton etylenaminer, plus att vi tillverkar 20 000 ton i vår anläggning i Tyskland. Därmed är vi störst i Europa och ledande leverantör av etylenaminer globalt, säger hon.
Etylenaminer är en kemikalie som används som insatsvara i tillverkningen av produkter som schampo, tvättmedel, lim, läkemedel, kosmetika och papper. Vad kemikalien tillför dessa produkter förklarar företagets vd så här:
- I kemiska processer måste man få olika ämnen att reagerar med varandra för att en produkt som till exempel tvättmedel ska få egenskaper som tvättar rent. Etylenaminer kallar vi för intermediärer för att de för samman olika ämnen i en kemisk process.
Utbyggnaden av produktionskapaciteten har redan påbörjats eftersom expansionen ryms inom det miljötillstånd företaget redan har.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.