Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akuten Sahlgrenska.

Akuten låste vid tumultet

Stämningen vid Sahlgrenskas akut var uppjagad. Under tumultet som uppstod när anhöriga och vänner till de skottskadade samlades var man tvungen att låsa dörrarna.

- Det var en väldigt hätsk stämning under natten. Både personal och andra patienter tyckte att det kändes otryggt, säger Kristine Rygge Christiansen, sektionschef för akutmottagningen vid Sahlgrenska.

En stund efter skottlossningen på Hisingen kom många människor till Sahlgrenskas och Östras entréer. Polis tillkallades och sjukhusen beslutade att hålla dörrarna till akuterna låsta.

- För oss är det viktigt att skydda arbetsplatsen. Vi måste kunna koncentrera oss på att ta hand om de skadade och sjuka, säger Kristine Rygge Christiansen.

Hon berättar att fyra av de skottskadade männen kördes till Sahlgrenska, medan Östra sjukhuset tog emot de övriga.

- När det kommer in allvarligt sjuka går merparten av personalen på akuten åt. I sådana lägen blir det självklart längre väntan för övriga patienter, säger Kristine Rygge Christiansen.

För att klara av operationerna kallades flera läkare som hade bakjour in. Eftersom det krävdes mycket blod vid dessa operationer gick sjukhuset redan tidigt på förmiddagen ut och efterlyste blodgivare.

All vårdpersonal som var i tjänst på akutmottagningen under natten mellan onsdag och torsdag kommer att erbjudas debriefing.

- Många var rejält omskakande efter att ta tagit hand om så många skottskadade. För en del var det en helt ny erfarenhet, säger Kristine Rygge Christiansen.

Läget vid akutmottagningarna har varit lugnt under förmiddagen och väktare finns på plats.

Läs också: Mera blod behövs

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.