Köerna var långa till Kållered under fredagsmorgonen.
Köerna var långa till Kållered under fredagsmorgonen.

Akutboende öppnas för flyktingar

ANNONS
|

De rödgrönrosa har enats om att inrätta ett akutboende, liknande det som Stockholm har infört. Där öppnades i går ett akutboende med 300 sängplatser.

–Riktigt så många blir det inte här i Göteborg, men det är inte klart exakt hur många eller när akutboendet kan öppna. Ambitionen är dock att vi ska kunna ta emot flyktingfamiljer inom ett par veckor, säger ansvarigt kommunalråd Marina Johansson (S).

Kommunen hjälper redan ensamkommande flyktingbarn men har länge fått kritik av hjälpgruppen Refugees welcome för att inte göra tillräckligt för andra asylsökande.

ANNONS

Men nu agerar alltså politikerna och riktar sig till flyktingfamiljer.

–Det är ett steg i rätt riktning, men det är lite otydligt, sent och inte alls tillräckligt, säger Pernilla Stammler Jallif, presstalesperson på Refugees welcome.

–Det har tagit en stund, men vi ser att vi måste göra mer för flyktingarna och ge dem ett bättre mottagande när de kommer hit. Läget är mest akut för dem den första dagen, kvällen eller natten som de kommer hit. Nu har vi baracker utanför centralstationen där vi kan erbjuda dusch och toaletter, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP).

Flyktingströmmarna ökar hela tiden och de senaste dagarna har antalet asylsökande i Göteborg nästan tredubblats. De kommer med färja från Tyskland eller tåg från Malmö.

Varför antalet asylsökande ökat så mycket just de senaste dagarna kan varken Röda Korset eller Migrationsverket förklara, men det är framför allt kriget i Syrien som driver människor på flykt.

–Det kan svänga snabbt och rykten sprider sig lätt. Ibland åker alla till Finland för att de hört att det är bättre där. Flyktingarna kan resa fram och tillbaka ett tag innan de slutligen bestämmer sig för var de vill söka asyl, säger Marcus Toremar, regionchef på Migrationsverket.

ANNONS

Fortfarande saknas boende till de som sökt och fått permanent uppehållstillstånd. I hela Sverige väntar mer än 10 000 personer på att få ett boende. Om dessa personer kom ut i samhället skulle Migrationsverkets behov av boenden minska.

Det finns säkert människor som kan tänka sig att hyra ut rum, kan de kontakta Migrationsverket då?

–Nej, vi har bara kontakt med hyresvärdar. Här finns en uppenbar lucka i systemet, som inte är uppbyggt för frivilligverksamhet. Kanske vore det bra om någon kunde sammankoppla personer för att hitta oanvända rum och lägenheter här och där, säger Marcus Toremar.

ANNONS