Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Monica Djurner, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, är orolig över situationen på Sahlgrenska.

Akut läge för vårdpersonal på Sahlgrenska

För få sjuksköterskor och alldeles för många patienter gör situationen ohållbar på medicinkliniken på Sahlgrenska. Nu kräver Vårdförbundet snabba åtgärder.

– Läget är så akut att vi har begärt svar från arbetsgivaren redan före lunch på måndag. Om ingenting görs åt den höga arbetsbelastningen kommer vi att gå in med en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Monica Djurner, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sahlgrenska.

Hon berättar att många sjuksköterskor hört av sig och berättat om extremt stressiga arbetspass nu i sommar. På flera håll inom sjukhuset har det också varit vanligt att vårdpersonalen beordrats att arbeta dubbla pass, 15 till 17 timmar i sträck.

– Våra medlemmar gör allt för att inte äventyra patientsäkerheten, men det håller inte i längden att hoppa över raster och låta bli att gå på toa. Dessutom ökar givetvis risken för misstag när man är trött och slutkörd efter flera dubbelpass.

Enligt Monica Djurner vittnar sjuksköterskorna om både psykiska och fysiska besvär. Många känner sig stressade av att tvingas gå till jobbet utan att veta när de ska komma hem. Andra berättar om stressymptom som smärtor i bröstet, näsblod och sömnsvårigheter.

Värst tycks situationen vara på medicinklinikens vårdavdelningar, där man även tidigare haft problem med bemanningen. I veckan genomfördes därför akuta arbetsmiljöronder på kliniken och Monica Djurner är chockad över medlemmarnas vittnesmål:

– Jag hoppas att de klarar helgen. Det är redan många som är sjukskrivna och självfallet ökar risken för fler sjukskrivningar när det är så här.

Det som saknas på medicinkliniken är, enligt Vårdförbundet, flera erfarna sjuksköterskor. Men eftersom de knappast går att hitta med kort varsel, föreslår facket en neddragning av antalet vårdplatser.

– Tyvärr ser vi ingen annan lösning just nu, säger Monica Djurner.

Lars Möllgård är tillförordnad verksamhetschef för verksamhetsområde medicin på Sahlgrenska. Han var själv inte med på arbetsmiljöronderna häromdagen, men har pratat med ansvariga som var det.

– På en av avdelningarna beskrev man hög arbetsbelastning och en ovisshet om bemanningssituationen, så det ska ses över.

– På den andra avdelningen, 132, var det en väldigt ansträngd situation som beror på flera oförutsedda, inte arbetsrelaterade långtidssjukskrivningar, flera kortidssjukskrivningar och vård av barn.

– Därför har van personal fått ta extrapass och jobba hela dagar. Det finns inte vikarier att få tag i, säger Lars Möllgård.

Personal ska ha fått stressymtom som bröstsmärtor och näsblod. Vad säger du om den arbetssituationen?

– Det är naturligtvis ohållbart i längden. Vårdenhetschefen har också fått i uppdrag att senast på måndag ha en handlingsplan med åtgärder klar.

Facket föreslår en neddragning av antalet vårdplatser. Är det möjligt?

– Vi för hela tiden en dialog kring detta, hur många vi kan ta in, vad vi klarar. Vi måste ju väga in hur inflödet ser ut.

Ser du någon ljusning?

– Svårt att säga. Vi får invänta åtgärdsplanen. Men det är ohållbart i längden, de dubbla arbetspassen måste vi lösa, säger Lars Möllgård.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.