Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Akut brist på förskolevikarier i hela Göteborg

Förskolorna i Göteborg har vikariebrist som är så svår att lösa att föräldrar uppmanas att hämta hem sina barn. Alla de stadsdelar som GP pratat med bekräftar bilden att situationen är ohållbar. – Det här är vår största utmaning just nu, säger Gunilla Westerberg med ansvar för utbildningssektorn i stadsdelen Lundby.

GP har sökt alla stadsdelar i Göteborg för att få en uppfattning om hur läget för tillsättningen av förskolevikarier ser ut i staden. Detta efter att SVT Väst berättat om att föräldrar uppmanas att hämta hem sina barn på grund av den rådande personalbristen. 

På övergripande nivå låg 2015 sjukfrånvaron bland personalen inom förskolan på 10,3 procent och under de senaste åren har den ökat mellan 0,5 till 1 procentenhet varje år.

Bilden känns igen och bekräftas av alla stadsdelar GP pratat med. Stadsdelarna Centrum, Askim-Frölunda-Högsbo, Majorna-Linné, Lundby och Örgryte-Härlanda beskriver alla situationen som ansträngd. 

– Situationen är bekymmersam, det är inte hållbart i längden det här, säger Hans Wettby, Sektionschef för utbildning i stadsdelen Centrum. 

Sektorchef Gunilla Westerberg som jobbar med utbildning i stadsdelen Lundby säger att svårigheterna med tillsättningen av vikarier inom förskolan är en av sektorns största utmaningar.

LÄS ÄVEN: Brist på förskolelärare – barnen uppmanas stanna hemma

Föräldrarna ombes hämta sina barn

Flera av stadsdelarna berättar att deras förskolor får pussla mellan avdelningar när personal fattas, ibland får förskolechefen hoppa in och täcka upp. Flera förskolor runt om i Göteborg har fått be föräldrarna hämta sina barn tidigare på grund av personalbristen. 

I Majorna-Linne är Bo Drysén är sektorschef för utbildning. Enligt SVT Väst kunde, i september i år, endast 74 procent av de efterfrågade vikarieplatserna tillsättas i stadsdelen.

– Om vi inte hittar någon annan lösning som är säker för barnen, så händer det att förskolorna måste kontakta föräldrarna och be dem komma och hämta tidigare. Vi vänder oss i första hand till vårdnadshavare med barn som har rätt till 15 timmar i veckan, då de föräldrarna är hemma, säger Bo Drysén

Behoven förblir ofta olösta

I Örgryte-Härlanda har också föräldrar ombetts komma och avlasta förskolan. Fram till september i år ligger stadsdelens vikarietillsättning på 71 procent. 

Kenneh Wallengren, sektorschef för utbildning i Askim-Fröluna-Högsbo, säger att det framförallt blir en ansträngd situation vid sjukperioder så som influensatider. Han känner inte till att någon förskola behöva hålla stängt på grund av personalbristen. 

– Enskilda avdelningar kan behöva hålla stängt, men då avlastar och hjälper andra avdelningar till.  

"Vi går på knäna"

En förskolelärare som vill vara anonym säger till GP:

– Vi går på knäna, ordinarie personal måste jobba för mycket när vi inte får in vikarier. Samtidigt "spelar alla spelet" och säger till föräldrarna att det är bra trots att det inte varit det. 

Hon har jobbat flera år inom förskolan och upplever inte att utvecklingen går åt rätt håll. Hon är orolig för vad de stora barngrupperna och den undertaliga personalen får på lång sikt – både för kollegor och barn. 

Jobbar aktivt för att lösa problemet

Alla sektionschefer uppger att de jobbar aktivt med att säkerställa behovet, men säger samtidigt att förändringar så som ökade öppettider inte har åtföljts av ekonomiska medel. 

– Arbetsbelastningen och arbetsmiljön är sådan att många väljer att lämna yrket eller jobbar deltid. Flera kvalitetsinsatser har inte åtföljts av ekonomiska medel vilket har lett till den ökade arbetsbelastningen, säger Hans Wettby, från stadsdelen Centrum. 

Från politiskt håll

2016 fattade Kommunstyrelsen beslut om en handlingsplan för arbetsmiljön i Göteborgs förskolor. Områden för att förbättra arbetsmiljön skulle prioriteras för att minska sjukfrånvaron hos förskolepersonalen. 

Samtidigt behöver Göteborg 470 nya förskoleavdelningar för att få ner storleken på barngrupper till Skolverkets mål på under 15 barn per grupp. 

För att nå målen satsar den rödgröna majoriteten i Göteborg 50 miljoner och ansöker om ytterligare 100 miljoner från regeringen till att fullfölja satsningen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.