Det råder akut blodbrist på blodgrupperna 0 negativ och A negativ i regionen.
Det råder akut blodbrist på blodgrupperna 0 negativ och A negativ i regionen. Bild: Marcus Ericsson/TT

Akut blodbrist på Sahlgrenska – operationer kan påverkas

Det är akut brist på två blodgrupper i regionen. Sahlgrenska universitetssjukhuset varnar nu för sjunkande lager i spåren av coronapandemin och en allvarlig risk för inställda operationer, det skriver DN.

ANNONS
|

Redan tidigt i år varnade Sahlgrenska universitetssjukhuset för att blodlagren kunde komma att sina i tider av semestrar och pandemin. Nu har läget blivit så akut att verksamhetschefen Jan Holgersson varnar för att operationer kan komma att behöva ställas in.

– Det är jätteallvarligt. Kommer det in fler akutfall, då blir läget än mer ansträngt, säger Jan Holgersson, verksamhetschef för klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhus till DN.

LÄS MER:Lockas till blodgivning – för antikroppstest

Fler blodgivare behövs

Pandemin har gjort att den blodbrist som normalt brukar infinna sig förvärrats i och med att man vill jobba ikapp den vård som behövt ställas in.

– Vi har haft låga blodlager en längre tid. Corona har påverkat såklart, det handlar både om att antalet blodgivare har sjunkit men också vår kapacitet. Förhoppningen har varit att börja arbeta av vårdskulden och då ökar blodbehovet igen, säger Jan Holgersson till tidningen.

ANNONS

Det är blodgrupperna 0 negativ och A negativ som det råder brist på och nu uppmanar sjukhuset blodgivarna att engagera sig.

Eftersom 0 negativa blodgruppen oftast används vid akuta operationer och inte är så vanlig menar Jan Holgersson att situationen är allvarlig.

– Vi har gått ut på sjukhuset och berättat hur vår situation är. Att man tänker två gånger om man ska operera om det är en patient med någon av de här blodgrupperna, säger Jan Holgersson till DN.

LÄS MER:Blodgivarna räddade Freyas liv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS