Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Akut blodbrist i Göteborg

Under torsdagen och fredagen var blodlagret i Göteborg nere på en låg nivå och akuta sms skickades ut till blodgivare med blodgrupp 0 och B. Anledningen är flera blodkrävande operationer som utförts på Sahlgrenska.

Omkring 20 000 blodgivare finns i Göteborg, men ibland uppstår ändå blodbrist, eller låga nivåer i lagret.

– Det varierar lite över tid. Sommartid och semestrar är en sådan tid då blodgivandet går ner. Just nu berodde det på att det skett flera operationer på Sahlgrenska Universitetssjukhus som krävt mycket blod, säger Ulrika Ljung, kommunikatör för GeBlod i Göteborg.

GeBlod är det nya namnet på alla offentligt styrda blodgivningsverksamheter i Västra Götaland och ersätter de gamla namnen Droppen och blodcentralen. Tanken är att uppmärksamma vikten av blodgivning och att rekrytera nya blodgivare.

– Vi behöver alltid ett antal nya blodgivare, men just under sådana här akuta situationer så vänder vi oss först och främst till de blodgivare vi redan har, säger Ulrika Ljung.

Nya blodgivare

Däremot brukar många höra av sig och vilja bli blodgivare vid dessa tillfällen. På GeBlod i Nordstan hade man under torsdagen en timma lång kö.

– Jättemånga blev besvikna igår när de ville bli blodgivare. Men vi rekommenderar att de bokar in en tid för ny provtagning, och den tar lite längre tid än en vanlig. Sedan får man vänta 4-5 veckor på provsvaren, säger Anita Karlsson, sektionsledare och undersköterska.

En som däremot kan beskrivas som en veteran i sammanhanget var Lars Hansson, som gjorde sin 83:e blodgivning.

– Jag har nog lämnat blod i 30 år nu. Man vill ju hjälpa till och lämna blod för att hjälpa någon annan, säger han.

Han har gått i stort sett regelbundet i alla år.

– Det känns nästan som att man behöver lämna blod när man gått i så många år, säger han.

En positiv känsla

Känslan efteråt brukar vara individuell och en del personer kan känna sig pigga efter blodgivning.

– Jag tror det har att göra med den positiva känslan man får att man gör något bra. Man går härifrån nöjd och glad, säger Anita Karlsson.

I snitt ger en blodgivare blod två gånger om året, och max får män ge fyra gånger och kvinnor tre.

Efter larmet om bristen har det B-positiva lagret nu stabiliserats, men lagret behöver fortsätta fyllas på med O positivt, O negativt och B negativt blod. GeBlods lokaler på Sahlgrenska, Nordstan och Frölunda Torg har återgått till ordinarie öppettider, med lördagsöppet på Frölunda Torg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.