Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aktivist nekade till hotbreven

Med hotbrev skrivna i blod och högljudda demonstrationer försökte de sätta stopp för pälshandlare och minkuppfödare. På onsdagen började rättegången mot de fyra djurrättsaktivisterna i Göteborg.

Det var lugnt vid tingsrätten inför rättegångsstarten på morgonen. Inga demonstrationer förekom.

21-åringen, som varit häktad sedan i augusti, kom till tingsrätten i rutig skjorta. Han lyssnade tyst, och till synes samlad, på åklagarens framställan.

Kammaråklagare Lars Lindman anser att den tekniska bevisningen mot den åtalade är stark.

– Det finns dna och fingeravtryck, främst i olika brev, säger Lindman till TT.

 

Under rättegången siktar han främst på att visa att hoten, och övriga brott i målet, är systematiskt riktade mot pälsbranschen.

– Jag tycker att brotten är väldigt allvarliga. Man angripen en bransch, hela kedjan från uppfödare till försäljare av kläder, säger Lars Lindman.

 

Han vill inte säga något om vilket stöd 21-åringen kan ha haft från andra personer.

– Vi har hittat spår från honom, och därför kan jag visa att han har skrivit de här breven. Huruvida någon annan varit med kan jag inte uttala mig om. Jag kan inte bevisa det i alla fall, säger Lindman.

 

Straffvärdet fyra-fem år?

Han anser att straffvärdet för mannens brott är fängelse i omkring fyra eller fem år.

Åklagaren anser vidare att 21-åringen varit aktiv både i Djurrättsalliansen och i Djurens befrielsefront, som är en gren av den brittiska Animal Liberation Front (ALF).

 

I mannens hem hittades en manual för djurrättsaktivister, som bland annat ger tips om fönsterkrossning och att man bör hålla tyst i polisförhör.

Inför rättegången har åklagaren Lars Lindman jämfört aktivisternas sätt att arbeta med de kriminella gängens beskyddarverksamhet.

- Man har antingen gått in med avtal om pälsfri policy först, eller krossat en ruta och sedan gått in.Därefter har man sagt att om du skriver under så slipper du få dina rutor krossade. Jag ser det som samhällshotande verksamhet, sade Lindman till GP när åtal väcktes mot de fyra männen, två 24-åringar, en 21-åring och en 30-åring.

 

"Hon är inte ens myndig"

Första dagen i tingsrätten handlar om hot mot Lotta Alfredssons modebutik i centrala Göteborg. Butiken var stängd på onsdagsförmiddagen, eftersom hela personalen kallats till rätten som målsägande.

 

Kammaråklagare Lars Lindman sade i sin sakframställan inför tingsrätten att flera hotbrev, som inte skickats, hittades vid en husrannsakan hemma hos den åtalade 21-åringen. Enligt åklagaren fanns också knogjärn, en batong och rökbomber i bostaden.

 

Även Alfredssons dotter i tonåren fick ett hotbrev.

– Det var det värsta brevet. Hon är inte ens myndig. Det är så fruktansvärt att det inte går att sätta ord på, sade Lotta Alfredsson när hon vittnade i tingsrätten.

 

I brevet till butiksägaren Lotta Alfredssons tonårsdotter stod bland annat "Är det inte bättre att sluta sälja tortyr-päls än att få sina knäskålar krossade? Din mamma kanske vill få sitt ansikte uppskuret?".

– Jag blev rädd och chockad. Man visst inte hur seriösa de var, vad de skulle göra och vad de var kapabla till, sade dottern när hon vittnade i tingsrätten.

 

Den åtalade hävdar bestämt att han inte skickat de hotbrev mot modebutiken i Göteborg, även om hans fingeravtryck finns på dem.

– Jag kan ha hållit i blanka papper, som jag inte vetat vad som hänt med sedan, sade han på en fråga från sin egen advokat.

 

På åklagarens fråga om han är djurrättsaktivist svarade 21-åringen:

– Om det är det ni vill kalla oss, så ja.

 

"Gör det möjligt/.../plåga djur"

Han anser att modebutiken och dess ägare medverkar till djurplågeri.

– Sådana som hon gör det möjligt för pälsdjurfarmare att plåga djur, sade 21-åringen.

 

Han har varit med och demonstrerat mot butiker som säljer varor med päls. Åklagaren frågade om 21-åringen känner de män som i samma rättsärende anklagas för bland annat ofredande och grovt olaga tvång mot butiksägare. Två av dem har skrivit en debattartikel för Djurrättsalliansen.

– Det har jag ingen kommentar om, svarade han.

 

När tingsrätten avbröt dagens förhandlingar för lunch, gick den åtalade tätt förbi fyra unga kvinnor i den hotade butikspersonalen på sin väg ut ur salen. Han undvek att titta på dem.

 

Rättegången är planerad att hållas under tio dagar och avslutas den 8 december.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.