Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Airbnb menar att säkerhet är en högt prioriterad fråga för företaget. I ett mejl uppger företaget för GP att man därför bland annat har anställt tidigare polisutredare och andra typer av säkerhetsexperter för att motverka att lägenheter hyrs i brottsligt syfte. Bild: Gorm, Kallestad
Airbnb menar att säkerhet är en högt prioriterad fråga för företaget. I ett mejl uppger företaget för GP att man därför bland annat har anställt tidigare polisutredare och andra typer av säkerhetsexperter för att motverka att lägenheter hyrs i brottsligt syfte. Bild: Gorm, Kallestad

Airbnb: ”Kastar ut dåliga aktörer från vår plattform”

Enligt polisen flyttas en allt större del av den organiserade prostitutionen från hotell till lägenheter som hyrs i andra hand. Som ett exempel tar myndigheten upp ett fall där en misstänkt bordellverksamhet bedrivits i en lägenhet i Göteborg förmedlad via sajten Airbnb.
"Vi har inte fått några rapporter från lokala myndigheter om den här incidenten. Vi har nolltolerans för olämplig och olaglig aktivitet", skriver företaget i ett mejl till GP.

När polisen i region Väst trappat upp jakten mot organisatörerna bakom den organiserade människohandeln och koppleriverksamheten har hotellen involverats.

– Hotellpersonalen är generellt vaksamma och väl insatta i vilka tecken de ska leta efter för att upptäcka sexhandel. I lägenheterna däremot upptäcks inte sexhandeln lika enkelt, de prostituerade är därför betydligt mer utsatta där, säger Ulrica Nylander på gränspolisen.

LÄS MER: Polisen: Bordeller hyrs via Airbnb

Den största aktören för uthyrning av lägenheter i andra hand är den internationella jätten Airbnb. Via företagets sajt förmedlas dagligen tiotusentals lägenheter över hela världen. När polisen nyligen slog till mot en misstänkt lägenhetsbordell i Göteborg, var den förmedlad via just Airbnb.

När det gäller det aktuella fallet i Göteborg så uppger Airbnb i ett mejl till GP att de inte fått någon information om tillslaget. Företaget skriver fortsatt att man har nolltolerans mot all typ av olaglig verksamhet.

Samarbetar med Interpol

"Vi har nolltolerans för olämplig och olaglig aktivitet och kastar permanent ut dåliga aktörer från vår plattform", skriver företaget.

I mejlet uppger Airbnb också att de runt om i världen arbetar nära polisen och lokala myndigheter att de alltid bidrar med uppgifter i utredningar "på alla sätt de kan".

Företaget uppger också att de har avancerade analysverktyg och system som använder sig av så kallad machine learning för att de i realtid ska kunna upptäcka olika typer av risksignaler.

Airbnb uppger också att man samarbetar med flera olika internationella aktörer, till exempel den internationella polisorganisationen Interpol för att bekämpa brott som till exempel människohandel.

LÄS MER: Hyrde ut lägenheten via Airbnb – blev uppsagd utan varning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.