Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agnes Wold, professor i bakteriologi och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset är kritisk till stressbegreppet.  Bild: AnnaCarin Isaksson
Agnes Wold, professor i bakteriologi och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset är kritisk till stressbegreppet. Bild: AnnaCarin Isaksson

Agnes Wold: Stress skapar inte inflammationer

Stresshormoner skapar inte inflammation i kroppen. Det är precis tvärtom, menar Agnes Wold, professor i bakteriologi som bland annat reagerat på uppgifter en GP-artikel.

Det talas ibland om att långvarig stress kan leda till inflammationer, senast nämns det i en GP-artikel om varför människor stannar kvar i dåliga relationer.

Men det som brukar kallas för stresshormoner, adrenalin, noradrenalin och kortisol, har istället en dämpande effekt på inflammationer, påpekar Agnes Wold.

LÄS MER: Därför stannar vi kvar i dåliga relationer

Mattias Lundberg, legitimerad psykolog, psykoterapeut och docent i psykologi vid Umeå universitet som intervjuas i artikeln anser att det är självklart att hälsan påverkas vid långvarig stress. Däremot har han inga åsikter om sambandet mellan hormoner och inflammationer.

– Det kan jag ingenting om, säger han.

Artikeln hänvisar till amerikansk forskning som hävdar att "konflikter kan ge ett ständigt tillskott av stresshormoner som skapar ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen, vilket också kan påverka hjärtat."

"Viktigt att bli stressad"

Agnes Wold är kritisk till stressbegreppet som hon menar vilar på tveksam vetenskaplig grund.

– Det finns ingen vetenskaplig definition på stress och ingen studie som visar att det är farligt. Skräcken för stress blir absurd, säger hon.

Hon berättar att hon möter studenter som tror det är farligt att stressa, och att hon dagligen kontaktas av oroliga människor.

– Men det är viktigt att bli stressad när man pluggar, det gör att man kan tänka bättre.

Stressforskningens mätningar av hormonet kortisol anser Agnes Wold är meningslös.

– Halten av kortisol går upp och ned under dagen, ingen har lyckats tolka den variationskurvan, dessutom är variationerna stora individuellt.

En enorm industri

Att det blivit så stort fokus på hormoner är hon också kritisk till.

– Det är fjantigt att tro att hormoner är så viktigt, det är ett långsamt och osofistikerat system. Våra känslor styrs minst lika effektivt av hjärnan med dess miljarder nervceller.

Hon tycker det är tragiskt att oron för stress blivit så stor.

– Vi blir ett rov för charlataner och det har skapats en enorm industri med kurser, piller och terapier som till största delen vänder sig till kvinnor. Männen kan gå på fotbollsmatcher och höja adrenalinet utan att oroa sig det minsta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.