Agnes Wold: Solkräm skyddar inte mot hudcancer

Solkräm skyddar inte mot malignt melanom. Det säger professorn Agnes Wold när hon gästar GP:s Nyhetsshowen.
– Det är totallur att folk går och kletar in sig i det här och tror att man blir skyddad, säger hon.
Hon säger också att peeling är trams och ger råd om bakterier på mobiltelefonen.

ANNONS
|

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet gästade Nyhetsshowen i GP på tisdagsmorgonen.

När hon svarade på lyssnarnas frågor tog hon upp vad hon menar är en myt: att solkräm skulle skydda mot malignt melanom, en cancerform som ökar och som Wold tror kommer bli den allra vanligaste i Sverige så småningom.

– Det är en hemsk chock för folk, men det är aldrig visat att solskyddsmedel minskar risken för den här farliga cancerformen malignt melanom. Den beror enbart på att man solar. Och det hjälper inte alls med att ha solskyddsmedel, säger hon.

ANNONS

Däremot skyddar solkräm mot den akuta inflammationsreaktionen, där man blir röd, svullen och får ont, vilket riskerar att invagga oss i falskt trygghet.

– Det är totallur att folk går och kletar in sig i det här och tror att man blir skyddad. Det är väldigt otäckt faktiskt.

Hudläkaren ger Agnes Wold delvis rätt

Hudläkaren Julia Fougelberg gav Agnes Wold delvis rätt i en GP-intervju i somras.

– Agnes Wold vill ha stora, bra studier att förlita sig på och det är svårt att få fram det. Det krävs mängder med patienter under väldigt lång tid. UV-exponering ger ju inte skador samma år, utan på 15–20 års sikt, sa Fougelberg till GP då.

Det finns en stor studie av den australiensiska forskaren Adèle Green som även svensk expertis lutar sig mot. Hon lät en kontrollgrupp ”göra som vanligt”, medan försöksgruppen smorde in sig varje dag. Ett antal år senare såg man att andelen malignt melanom nästan halverades i gruppen som smort sig varje dag.

Men det saknas en lika stor studie med svenska förutsättningar. Fougelberg håller med Wold om att solkräm kan lura oss att tro att vi kan vara ute i solen så länge krämen gör att vi inte bränner oss.

– Man ska inte smörja in hela kroppen och sedan vara ute och sola i många timmar, sa Fougelberg till GP i somras.

ANNONS

Trams med peeling

Agnes Wold sågar också skönhetsindustrin och produkter som peeling som ska gnugga och tvätta bort döda hudceller.

– Håller man inte på med sån här peeling och trams har vi ett perfekt skydd.

Hon säger att huden är gjord för att hålla nere bakterietalen genom cellager som bildas nerifrån och skjuts uppåt hela tiden, och sitter ihop väldigt tätt så att inte bakterierna kan komma emellan.

Dessutom bildar hud och slemhinnor antibakteriella peptider, som är som kroppens egen antibiotika, som dödar bakterier.

– Att peela är att skala av det här utmärkta sista cellagret. Nu har man hittat på en skönhetsindustri som skalar bort det här. Det är inte klokt. Tanken att man ska hålla på och rafsa med den stackars huden i något förebyggande syfte är helt bisarr. Låt den vara ifred, bara.

Disktrasor och mobiltelefoner

Lyssnarna hade också frågor om bakterier på mobiltelefoner och i disktrasor.

Lyssnare: Hur ofta bör man rengöra sin mobil? Den har säkert en miljard bakterier på sig.

– Ja, en miljard. Det har den nog inte. Den har nog en miljon kanske. Du har mycket mer på dina egna händer, och det är dina egna bakterier. Så du behöver aldrig någonsin rengöra din mobiltelefon, om det inte blir prickigt så att du inte ser skärmen. Då kan man ju torka av den, säger Agnes Wold.

ANNONS

Lyssnare: Vad tycker du om disktrasor?

– Jag tycker att det är trevligt, fast de luktar alltid väldigt illa. I alla fall mina.

Wold säger att bakterierna på disktrasorna är av samma typ som växer ute i naturen, på blad och grönsaker.

– Det finns inga människor som fått någon allvarlig sjukdom av sin disktrasa. Bakterierna som orsakar sjukdom är specialiserade på att leva i oss.

LÄS MER:Nyhetsshowen 10/1

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS