Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Agnes Wold blir årets göteborgare

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet har blivit utsedd till Årets göteborgare 2020. Hon prisas för sitt arbete med att folkbilda under den pågående pandemin, det rapporterar P4 Göteborg.
– Jag tycker det är viktigt att få folk att begripa vad som är farligt och inte farligt, säger Agnes Wold till radion.

Utmärkelsen Årets göteborgare är ett samarbete mellan P4 Göteborg, Göteborg & Co och tidningen GT.

En jury har sedan 1993 utsett en göteborgare som de bedömer har gjort något gott, positivt som betytt mycket för många och varit en innerlig godhjärtad och uppmärksammad person. Personen ska vara en god ambassadör för Göteborg och kan vara född i staden, eller någon annanstans.

Den första göteborgaren som fick utmärkelsen var Leif ”Loket” Olsson som sedan följts av alltifrån artisten Laleh Pourkarim till diplomaten Jan Eliasson.

Nu har alltså turen kommit till Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet. Hon prisas för sitt folkbildande arbete under året som präglats av coronapandemin.

LÄS MER: Wold om första personen som smittats av corona två gånger: ”Förvånande”

”Det är väldigt hedrande”

– För min del är det corona som har dominerat helt. Jag sysslar ju många timmar om dagen med det trots att jag inte är virolog. Jag har ägnat mig åt att försöka förklara för folk hur det här fungerar, hur det smittar och hur man ska tänka. Jag är lärare och har undervisat väldigt mycket och tycker det är viktigt att få folk att begripa vad som är farligt och inte farligt, säger Agnes Wold till P4 Göteborg.

När hon nås av beskedet om att hon tilldelas utmärkelsen Årets göteborgare menar hon att det är väldigt hedrande.

– Jag är mycket ute i debatt och diskuterar och föreläser och blir intervjuad. Då är man van att diskutera ett ämne, att diskutera sig själv är inte samma sak, men det är väldigt hedrande absolut. Det känns lite konstigt faktiskt, lite generad blir jag, säger Agnes Wold.

LÄS MER: Wold: Så fungerar immunitet

Juryns motivering: Årets göteborgare 2020

”Agnes Wold är professor och folkbildare. Utrustad med kunskap baserad på forskning, kryddat med en god portion humor och formuleringskonst, är hon en vetenskaplig influerare av stora mått.

Under pandemiåret har hon använt alla till buds stående media för att sprida förnuft och sans i en svårtolkad omvärld.

Agnes Wold bidrar stort till bilden av Göteborg som kunskapsstad och är en värdig Årets göteborgare 2020.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.