Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bilden på älgen är tagen vid ett annat tillfälle.  Bild: MIKAEL FRITZON / TT
Arkivbild. Bilden på älgen är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: MIKAEL FRITZON / TT

Aggressiva älgen fortsätter gäcka Lindomeborna

Två kvinnor har sedan i somras skadats svårt i Lindome av vad som uppges vara en aggressiv älgko. Händelserna har vållat oro i trakten men hittills har älgen sluppit undan, trots beslut om skyddsjakt.

– Jag kan inte bara gå till en trädgård och panga på om det står en älg där. Jag måste förvissa mig om att det är rätt älg, att den är aggressiv, säger Lennart Talinsson, som har tillståndet för skyddsjakten i Lindome.

Sedan den första älgattacken i slutet av juli har Lennart Talinsson fått mängder av tips från Lindomebor om misstänkta älgar. Vid fyra-fem tillfällen har han varit i närkontakt med älgkor som blivit utpekade. Men några skott har han inte avlossat.

– Mig var de inte dumma mot. De gick bara undan.

LÄS MER: Annika attackerades av älg

Beslutet om skyddsjakt har förlängts kontinuerligt, i samråd med polisen. Under de senaste dagarna har Lennart Talinsson dock inte hunnit ägna sig åt att leta efter den aggressiva älgen.

– I fredags natt blev en älgko ihjälkörd på Söderleden. Två timmar senare sprang en tjur och letade efter kossan och blev påkörd. Den fick vi leta efter och kunde skjuta framåt nattkröken. Och i söndags var det två kalvar som vi sköt utefter Söderleden. Så där rök fyra älgar i helgen.

Var nionde minut rapporteras en viltolycka till polisen i Sverige. Detta enligt nationella viltolycksrådet, som hittills i år redovisar 3 714 påkörda älgar (och 31 039 rådjur).

Äppelfest drar älgarna till trädgårdarna

Åtminstone en av sommarens älgattacker i Lindome har skett i terrängen, men älgar är så här års vanliga i många villaträdgårdar.

– Folk måste ta hand om sina äpplen! Och inte samla ihop dem och tippa dem vid vandringsleder, säger Lennart Talinsson som konstaterar att det finns tusentals äppelträd i området.

Förutom till försumliga villaägare skickar Talinsson en pik till kommunen:

– Det finns massor av kommunala marker som inte sköts. Först går älgarna och äter äpplen, sen lägger de sig på de snåriga, vassbevuxna markerna.

Enligt Lennart Talinsson har en sak varit gemensam vid älgattackerna: människorna har haft hundar med sig.

– Hundarna har varit i jojo-koppel som kan dras ut tio meter. Springer hundarna efter älgen, jagar den dem. Älgarna jagar inte människor.

Flera tips om dagen

Lennart Talinsson får periodvis flera telefonsamtal och sms om dagen med tips på var den förmodat aggressiva älgen befinner sig. Har han möjlighet, så åker han direkt till platsen.

– Nu väntar jag på ett bra ställe, så jag kan ta den utan att en farlig situation uppstår. Jag måste ju ha kulfång, och det kan ta tid att hitta en sådan plats.

En plats där den aggressiva älgen befunnit sig är terrängen runt Isaks mosse, mellan Valås och gamla riksvägen. På tisdagen hade Lennart Talinsson fått information om att det pågick skolorientering runt mossen.

– Då vill jag absolut inte göra någonting, säger han.

Ytterligare en svårighet i sammanhanget är att den aggressiva älgen sägs vara en ko med kalvar.

– Problemet är att jag måste skjuta kalvarna först. Är det en duktig ko så ställer hon sig framför dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.