Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

"Afghanistan är inte säkert för någon"

Göteborgs demonstration mot utvisningar till Afghanistan har pågått sedan i fredags. – Vi är så tacksamma för all kärlek och allt stöd, säger talespersonen Arif Moradi.

Just nu pågår manifestationer i protest mot utvisningar till Afghanistan i Malmö, Linköping, Jönköping, Luleå och Stockholm. I Göteborg var hundratals personer samlade på Olof Palmes plats under söndagseftermiddagen. Manifestationens talespersoner Arif Moradi, Hamid Saadat och Zahra Samadi har sovit på platsen sedan i fredags, men ingen av dem är trötta. 
– Vi vill stoppa utvisningarna till Afghanistan. Vi har ett mål, då spelar det ingen roll om vi blir trötta, säger Arif Moradi och Hamid Saadat fortsätter.
– Vi får mycket energi från svenskarna som stöttar oss, säger han. 

Val mellan två gravar

Talespersonerna i Göteborg tror att många inte känner till vad som händer i Afghanistan. I teaterform försökte några ungdomar på plats berätta. Skådespelaren som återvänder möter Al-Qaida, IS och talibaner. Han får ett val. Grav nummer ett eller grav nummer två. 
Afghanistan är inte säkert för någon, men svårast att återvända är det för tjejer, säger Zahra Samadi. 
– Det är dubbelt svårt att komma tillbaka, det är inte accepterat av samhället eller familjen, säger hon. 

Skickade kärlek med duvor

Som en hälsning till vännerna på manifestationer i andra delar av landet, till de som sitter i förvar i väntan på utvisning och de som är i Afghanistan släppte demonstranterna duvor, en efter en. 
– För kärlek, för respekt, sa Hamid Saadat och lät en duva flyga mot himlen. 
De sista duvorna släpptes samtidigt. En symbol för gemenskap mellan människor, och vad stöd från andra kan betyda. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.