Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Administrerade tiggeriverksamhet i Göteborg – nu döms 55-årig man

En 55-årig man döms till tre och ett halvt års fängelse för människohandel, och förbjuds dessutom att vistas i Sverige under 10 år.
Enligt domen är det bevisat att han tvingat tre skyddslösa bulgariska medborgare – varav två med funktionshinder – att tigga ihop pengar åt honom.

Häromdagen berättade GP om det nätverk av östeuropeiska män som påstås administrera delar av tiggeriverksamheten i Västsverige – och om hur dessa individer på avlyssnade mobilsamtal diskuterat möjligheterna att sinsemellan köpa, sälja och byta fattiga och utsatta landsmän med varandra.

Den 55-årige bulgariske man som nu fälls i Göteborgs tingsrätt tillhör utkanterna av denna grupp.

Dömd för mord 1990

Han anses besitta ett betydande våldskapital, då de inblandade kände till att mannen 1990 dömdes till en mycket lång fängelsevistelse efter ett mord i Bulgarien.

Enligt utredningen har 55-åringen plockat hit landsmän som därefter placerats utanför butiker och storköp i Göteborg, Alingsås, Partille och Surte.

Deras arbete gav åtminstone 210.000 kronor, ett belopp som enligt vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand skulle ha hamnat i 55-åringens fickor.

En av de män som rekryterades tiggde – enligt egna uppgifter – sju dagar i veckan, utan uppehåll, mellan 1 september 2016 och 9 november 2017.

Alltså i sammanlagt 14 månader.

Misshandlad med järnrör

Från och med februari i fjol och fram tills gripandet exploaterade 55-åringen även en annan man.

Detta offer misshandlades svårt, bland annat med en järnstång men också med sparkar och knytnävsslag. Detta våld ger dock inget separat straff, utan konsumeras av det allvarliga brottsligheten i människohandeln.

Så sent som i augusti kom slutligen en 38-årig funktionshindrad kvinna till Västsverige, hittransporterad av 55-åringen.

Hon lyckades rymma efter att ha suttit fem dagar utanför en Willysaffär i Västsverige.

Spårlöst försvunnen

Ingen vet var hon därefter tagit vägen.

Den utpekade mannen har genomgående förnekat brott och menat att han snarast hjälpt landsmän och landsmaninnor som tagit sig till Sverige – och att han inte haft något ekonomiskt utbyte av det.

I förundersökningen vittnar emellertid andra personer om att 55-åringen inte varit snäll mot "sina tiggare". På denna anklagelse svarar mannen:

– Det känns som att alla är emot mig. De som inte bott med mig, de kan inte veta. De som säger detta har bara "hört folk prata".

Rätten överens med åklagaren

Straffet för människohandel för tvångsarbete ligger mellan två års och tio års fängelse.

Åklagaren hade yrkat på en påföljd i nivå med den som tingsrätten nu stannat vid, tre år och sex månaders fängelse.

De två målsägande som gått att spåra tillerkänns 70.000 respektive 79.000 kronor i skadestånd.

Förutom deldomen mot den 55-årige bulgaren, innehåller det aktuella ärendet ytterligare två kumpaner som alltjämt sitter häktade:

Dels en 31-årig man som själv är rullstolsburen, dels en 40-årig kvinna.

De båda misstänks ha utnyttjat en äldre man för tiggeri i Göteborgsområdet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.