Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Adjö till 136 bostäder - som flyttar söderut

Här skulle minst 136 personer kunnat bo. Men nu monteras de temporära bostäderna på Herkulesgatan ned och sätts upp i Malmö i stället. Osäkerheten kring bygglov är orsaken.

Nedmonteringen av modulhusen på Herkulesgatan på Hisingen pågår som bäst. Våning efter våning tas ned med hjälp av en lyftkran. Några byggjobbare skrattar och skakar lite på huvudet. Det var inte länge sedan de byggde upp husen. Nu ska de ner igen och det blir bara en leråker kvar på tomten. 
Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zaqarai låter bekymrad.
– Det är tråkigt med tanke på att vi har en skriande bostadsbrist I Göteborg. 160 bostäder har stått helt tomma här sedan i våras och inte kunnat utnyttjats, säger han.

Öveklagad dom

Trots att bygglovet för studentbostäder överklagats i flera instanser fanns drygt 160 moduler redan monterade på plats när mark- och miljööverdomstolens dom kom i somras. Och den sa nej till tidsbegränsat bygglov för tillfälliga studentbostäder. Sedan dess har domen överklagats till Högsta Domstolen.

Dessutom har Prime Living, som äger modulbostäderna, lämnat in en ny bygglovansökan – denna gången för nyanlända.
Men nya besked drar ut på tiden och därför har Prime Living bestämt sig för att nedmontera modulhusen. Osäkerheten för om de kommer att kunna hyras ut eller ej är helt enkelt för stor i dagsläget, säger Jan Severa, vd för Prime Living. 
– Vi vill inte ha en situation där vi inte kan få avkastning på vår investering, utan måste ta hand om det vi har. De här modulerna passar bra i det projekt vi har på gång i Malmö, säger Jan Severa.

Flyttar söderut

Så nu byter 136 av modulerna stad och flyttas till Malmö i stället.
Prime Living arrenderar marken av Göteborgs Stad och har, enligt företaget, stått för alla utgifter med modulhusen. De totala kostnaderna för att flytta bostäderna till Malmö går på runt 1,2 miljoner kronor säger han. I februari nästa år ska bostäderna där vara klara att flytta in.
– Vi transporterar ned tolv enheter per dag. I Malmö äger vi en tomt, där vi redan har bygglov och har förberett marken.

Men 40 av modulerna blir kvar i Göteborg. De ska bara flyttas över till andra sidan gatan, där det finns en tomt med bygglov för studentlägenheter.
– Sedan får vi vänta ut tills vi får besked om Herkulesgatan. Om vi får bygglov kommer vi att montera nya bostäder här.

Läs även: Grusade planer för studentbostäder

Hur inflyttningsklara var de som nu tas bort?
– Det var en del kvar att göra, som vissa installeringsjobb, fasad och bygge av hus för tvättstugor. 
Medan Herkulesgatan inte fått bygglov har samma företag kunnat bygga likadana bostäder på Beryllgatan i Tynnered. Sedan i augusti har temporära studentbostäder stått klara där.
Jan Severa tycker det är märkligt. Enligt honom är förutsättningar för båda projekten desamma.
– Man börjar ju vänja sig. Men det är klart att man fråga sig vilka spelregler som gäller. Jag ser ingen skillnad på Beryllgatan och Herkulesgatan, ändå har det blivit två helt olika beslut. Det blir lite sorgligt allting.
Han säger att en orsak till att de inte fått bygglov är att bostäderna inte kan ses som tillfälliga eftersom de inte ansågs flyttbara.
– Men det visar ju vi nu att de är. Vi kan sätta upp dem och flytta dem efter sex månader. Det borde innebära att vi får ställa nya här. Men vi får nog vänta på besked en bit in på nästa år.

Om det slutligen skulle bli ett godkännande för bygglov innefattar det även bostäder som aldrig påbörjats, fördelade på tre huskroppar.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.