Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Adam Abdulahi vill frias för Vår Krog- och Bar-attacken

Adam Abdulahi, 28, dömdes till livstids fängelse för sin inblandning i Vår Krog och Bar- dådet. Nu vill han frias. "Tingsrätten har genom felaktig bevisvärdering dömt Adam Abdulahi för brotten", skriver hans advokat i överklagandet.

Åtta personer dömdes i början av augusti för inblandning i attacken på Vår Krog och Bar.
Två av dem - Adam Abdulahi, 28, och Ahmed Warsame, 25 - dömdes till livstids fängelse.
Bara några dagar efter att domen föll skickade Ahmed Warsame in ett överklagande.
– I och med att han är oskyldig och det blev livstidsfängelse så finns det inte något annat val utan det är alldeles uppenbart att han kommer att klaga på det här, har hans advokat Rolf Skårman sagt till GP tidigare.

Adam Abdulahi har överklagat

Efter ytterligare några dagar överklagade en andra person. Den 22-årige mannen dömdes till fängelse i 14 år för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök.
Nu har det tredje överklagandet lämnats in. Denna gång är det Adam Abdulahi som vill få sin livstidsdom prövad igen.
Adam Abdulahis advokat, Tapio Kanniainen, skriver i överklagandet att de yrkar på att hovrätten ska ogilla åtalet rörande mord och mordförsök.
28-åringen dömdes också för grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och hot mot tjänsteman - även det vill han att hovrätten ogillar.
Motiveringen till varför Adam Abdulahi ska frias är kortfattad: "Tingsrätten har genom felaktig bevisvärdering dömt Adam Abdulahi för brotten".
Det framgår dock att advokaten kommer att lämna in en mer utförlig överklagan där grunderna till överklagandet kommer att utvecklas.

LÄS MER: Prislappen för försvaret: 16,8 miljoner kronor

Två dödades

Det var den 18 mars i fjol som ett av 2000-talets värsta våldsdåd inträffade i Göteborg. Två personer rusade då in på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i Biskopsgården. De öppnade eld mot gästerna. Flera av dem träffades. Två av dem fick så allvarliga skador att de avled.
Under den omfattande utredningen som gjorts, och som resulterade i ett förundersökningsprotokoll på 12 000 sidor, riktades misstankarna mot åtta unga män som på olika sätt varit inblandade i händelsen.
Av dessa åtalades fem för dubbelmordet samt för 24 mordförsök. Och tre åtalades för medhjälp till mord samt medhjälp till försök till mord. Dessutom åtalas flera av dem för ytterligare grova våldsdåd. Däribland ett mord på Väderkvarnsgatan, grova vapenbrott och grovt narkotikabrott.
I tingsrätten dömdes de åtalade till straff mellan livstids fängelse och fängelse i sju år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.