Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abortmotståndare demonstrerade i Göteborg

Ett tiotal abortmotståndare demonstrerade under söndagseftermiddagen på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Motdemonstranter hade också tagit sig till torget och polisen fanns på plats för att övervaka situationen.
– Osäkra aborter dödar kvinnor, säger lma Ludvigsson, en av motdemonstranterna.

Genom att hänga upp barnstrumpor, där varje par skulle symbolisera en abort som genomförts i Västra Götaland, hoppades föreningen Livsval lämna ett avtryck i åskådarna under söndagens demonstration.

– Man kan prata siffror, men det säger inte så mycket. Strumpor är talande, konstaterar Åsa-Karin och nickar mot linorna där strumporna hängts upp. Hon är ordförande för föreningen som stod bakom demonstrationen.

– När det visualiseras så här, då blir det mer tydligt, säger hon.

Enligt Åsa-Karin Brunninge har Livsval ett 30-tal medlemmar landet över. Hon berättar att de försöker påverka opinionen även på andra sätt och att demonstrationer är en del i arbetet att lyfta frågan om abort. Hon tillägger att de inte är ute efter ett förbud.

– Vi är ute efter en attitydförändring, säger hon.

”Osäkra aborter dödar kvinnor”

På andra sidan torget samlades motdemonstranterna, som var klart fler än abortmotståndarna. En av motdemonstranterna var Alma Ludvigsson, som stod under torgets staty och höll upp en stålgalge – en symbol för den politiska kampen för rätten till fri abort.

– Jag står upp för kvinnors och livmoderbärares rätt att bestämma över sina egna kroppar, säger hon och fortsätter med att berätta hur galgen togs med för att illustrera ett budskap.

– Osäkra aborter dödar kvinnor.

Alma Ludvigsson säger att hon inte ser dagens situationen – där två grupper står på ett torg och den ena gruppen skriker högt medan den andra spelar gospelmusik på hög volym – är den bästa för ett samtal mellan oliktänkande.

– Men det är nödvändigt att stå upp för vad man tycker är rätt och att visa att man finns, säger hon och fortsätter med att säga att abortmotståndarna är ute efter att kränka kvinnors rätt.

– De förklär det bara med härlig musik, säger hon och nickar mot högtalaren.

LÄS MER: Blödde efter abort – misshandlades av pojkvännen

LÄS MER: Johanna Schreiber skrev bok om abort - mötte motstånd från förlag

Aborträtten gäller för alla som är gravida i Sverige, även de som inte är svensk medborgare eller inte är bosatt i Sverige.

Den som är gravid har rätt att själv bestämma om den vill göra abort om det inte har gått mer än 18 graviditetsveckor, efter det krävs det tillstånd av Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen.

Enligt statistik från Socialstyrelsen rapporterades drygt 36 000 aborter under 2019.

Dock skriver myndigheten att det med nuvarande insamlingsmetod är svårt att uppskatta hur stort bortfallet i inrapporteringen från klinikerna är. Insamlingen är också frivillig och detta medför en viss osäkerhet i statistiken.

Källa: 1177 och Socialstyrelsen .

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.