Abdullahi räddade kvinna ur brinnande hus i Hammarkullen

Abdullahi Mahamud tvekade inte en sekund när det började brinna i ett lägenhetshus i Hammarkullen på söndagen. Han klättrade upp och hjälpte boende ut ur huset och bort från röken.

ANNONS
|

På söndagskvällen kom 21-åriga Abdullahi Mahamud cyklande vid Hammarkulletorget när han såg att det brann i en trappuppgång på Bredfjällsgatan. Röken låg tjock i trapphuset och föräldrar i lägenheterna ovanför försökte få ut sina barn genom fönstren.

– Jag cyklade dit och klättrade upp och hjälpte till att ta ner barn och familjer därifrån, säger han.

Han var inte ensam, utan beskriver hur massor av grannar hjälptes åt.

– Vi var tvungna att prata med varandra och komma på idéer och vi testade allt vi kunde för att få ut folk, säger Abdullahi Mahamud.

På andra sidan av huset slog lågorna ut från entrén och i våningen ovanför satt en kvinna fast i sin lägenhet. Flera personer hade ringt 112 men upplevde att det tog tid att nå fram. Abdullahi Mahamud och två andra killar ville inte vänta på brandmännen.

ANNONS

– Hon öppnade det här fönstret och det kom jättemycket rök ut därifrån. Så vi agerade snabbt och klättrade upp för att ta ut henne härifrån, säger han och pekar på fönstret till kvinnans lägenhet.

Räddningsaktionen fångades på mobilfiIm. Där syns hur Abdullahi Mahamud och två grannar klättrar upp för att hjälpa kvinnan ut genom fönstret.

SOS Alarm bekräftar att svarstiden kan sticka iväg

SOS Alarms presschef Linda Bengtsson kan inte uttala sig om just de larmsamtalen som gjordes om Hammarkullen igår. Men rent generellt kan enstaka samtal till 112 sticka iväg i svarstid om trycket på nödnumret är stort.

– Så det är jätteviktigt att vi alla hjälps och bara ringer nödnumret när det verkligen behövs, säger hon.

Är det bra vid en akut händelse att bestämma att bara en person ringer?

– Rent generellt kan det vara svårt att veta när någon annan ringer. Man ska ju ringa 112 i akuta situationer när det är fara för liv.

Kan ni göra något för att få en bättre svarskapacitet?

– Det vi kan göra just nu är att upplysa och informera om att det är viktigt att man ringer när man verkligen är i behov av snabb hjälp. Men självklart är det så att ingen ska behöva vänta i onödan på svar, säger Linda Bengtsson.

ANNONS

Abdullahi Mahamud: ”Jag tänkte mest på att hjälpa”

Där och då var Abdullahi Mahamud inte särskilt rädd.

– Det var lite läskigt men jag tänkte mest på att hjälpa de som fanns därinne.

GP möter honom framför resterna av det förkolnade trapphuset på måndagen. På asfalten framför ligger det som återstår av en hög cyklar, gråsvarta skelett. I gräset ligger tre röda brandsläckare, tömda på sitt innehåll.

Grannar kommer fram för att hälsa, och hylla honom.

– Hjälten, säger en man som passerar.

Mohammed Ali, som bor och jobbar i Hammarkullen, var också där och hjälpte till. Han beskriver hur människor i området sprang för att hämta brandsläckare, och byggde mänskliga stegar för att ta emot folk som flydde genom fönstren.

– Alla agerade som en by här, säger han.

På måndagen när adrenalinet släppt har Abdullahi Mahamud ont lite här och var efter klättringen. Men han är glad att ingen blev illa skadad.

– Det känns bra att ingen avled i branden, men det är ändå läskigt när jag tänker på det, säger han.

Har du blivit sugen på att börja jobba med det här?

– Lite grann, brandman tänkte jag kanske. Men vi får se, det är inget jag har bestämt mig för, säger Abdullahi Mahamud.

ANNONS

Räddningstjänsten: ”En stor och stark insats”

Daniel Gillesén, räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg har sett klippen där kvinnan hjälps ut ur lägenheten. Han berättar att det är vanligt att folk vill hjälpa andra i nöd.

– Men att så många hjälpte till och att man hjälpte så många är nog ovanligt.

Om man ser att det brinner hos grannen gäller den klassiska ramsan rädda, varna, larma och släck.

– Sen gäller det att överväga risker. Man ska ju inte behöva utsätta sig själv för fara, säger Daniel Gillesén.

Det är även viktigt att lämna plats till räddningstjänsten.

– I går gick det ändå väldigt bra och på det stora hela tycker vi att det är en stor och stark insats som de gjorde igår, säger han.

LÄS MER:Polis: Föremål i entrén kan ha utlöst branden

LÄS MER:Brand i flerfamiljshus – tre till sjukhus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS