Abdel Nasser El Nadi, även kallad Abo Talal, släpps ut ur Migrationsverkets förvar efter knappt fyra månader.
Abdel Nasser El Nadi, även kallad Abo Talal, släpps ut ur Migrationsverkets förvar efter knappt fyra månader. Bild: Privat

Abdel Nasser El Nadi får lämna förvaret

I våras togs Abdel Nasser El Nadi i förvar av Migrationsverket. Vetenskapsskolan i Göteborgs förre huvudman misstänks ha kopplingar till våldsbejakande extremistisk islamism. Nu har han släppts på fri fot, rapporterar Doku.

ANNONS
|

Det var i mitten av maj som Abdel Nasser El Nadi – tidigare huvudman och vd för den hårt kritiserade Vetenskapsskolan i Göteborg – togs i förvar av Migrationsverket, tillsammans med flera andra personer kopplade till islamistisk extremism.

Flera av varandra oberoende källor bekräftade då för GP att omhändertagandet skedde på uppdrag av Säpo, som dock meddelade att de inte ville kommentera enskilda personer.

Nu har Abdel Nasser El Nadi släppts ur Migrationsverkets förvar. Det skriver Doku som hänvisar till ett beslut från Migrationsöverdomstolen. I väntan på att han ska kunna utvisas från Sverige skriver de att han har anmälningsplikt hos polisen.

ANNONS

Enligt Migrationsöverdomstolen finns det anledning att anta att Abdel Nasser El Nadi kommer att hålla sig undan eller bedriva brottslig verksamhet i Sverige, men att det ”inte längre kan anses proportionerligt” att fortsätta hålla honom i förvar. Det beror på att det utvisningsbeslut som fattades i juli inte ser ut att kunna verkställas inom de närmaste månaderna då han bedöms riskera förföljelse av myndigheterna i Egypten där han kommer ifrån.

LÄS MER:Tidigare rektorn som fruktas av Säpo: Abdel Nasser El Nadi

Hårt kritiserad skola

Vetenskapsskolan i Göteborg – där Abdel Nasser El Nadi tidigare har varit huvudman och vd – har under de senaste åren befunnit sig i blåsväder. Verksamheten har kritiserats av Skolinspektionen och exemplen på otillåtna religiösa inslag, som könssegregering och bön under lektionstid, har varit många.

Förra hösten avslöjade Sveriges Radio att friskolan tidigare haft ett ägaravtal som slog fast att bara personer med rätt egenskaper enligt islamisk lag får ha aktier i bolaget. Enligt samma avtal skulle arbetsledningen också utgå från ”den islamiska rättens grunder”.

En stor del av kritiken mot skolan har handlat om kopplingar till våldsbejakande extremistisk islamism, där Abdel Nasser El Nadi har varit en nyckelfigur.

– Han har haft som ambition att kraftigt expandera den här skolverksamheten, där man bedriver isolerad utbildning för ungdomar som inte ska komma i kontakt med icke-salafistiskt inflytande. Det handlar om att upprätthålla den egna värdegrunden, har Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan tidigare sagt till GP.

ANNONS
ANNONS