Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abbe har bostad till torsdag

Kampen för hemlöse och blinde Abbe fortsätter. Han har nu tak över huvudet fram tills på torsdag.

- Han mår bra och gläds enormt mycket åt att så många av er medmänniskor därute har uppmärksammat och stöder hans kamp för ett eget hem igen, skriver Lasse Lindberg på facebook.

Det var han som i tisdags startade Facebookgruppen "Ensam på en parkbänk i Göteborg", för att hjälpa Abbe.

I ett par dagar har Abbe, som är hemlös efter en hyrestvist i våras, bott tillfälligt på Hotell Mektagonen. Nu har han fått hjälp att flytta till ett annat boende och där ska han vara fram tills på torsdag.

Under tiden fortsätter många att engagera sig så att Abbe ska få ett värdigt liv. På lördagskvällen hade facebookgruppen 2310 medlemmar. Det finns också planer på att starta en förening och samla in pengar.

- Medel behövs för boende, utlägg och advokatkostnader som Abbe tvingats stå för själv, säger Lasse Lindberg.

Två domar säger att kommunen är skyldig att ge Abbe, 68, ett hem i Göteborg. Ändå tvingas han förlita sig på frivilliga personers välvilja för att få tak över huvudet.

Stadsdelsnämnden Centrum har två gånger försökt placera Abbe på olika boenden. Först ett för svårt psykiatriskt sjuka utanför Alingsås, sedan ett för handikappade i Härryda.

Abbe tackar nej eftersom han vill bo i Göteborg, där han känner gatorna och kan röra sig fritt trots att han är blind. Och enligt två domar i förvaltningsrätten är kommunen skyldig att ge Abbe ett lämpligt boende i Göteborg.

Trots det väntar han fortfarande på en plats.

Jörgen Larsson, områdeschef för ekonomiskt bistånd i Centrum, kan inte uttala sig om det enskilda fallet.

- Men generellt är det platsbrist i Göteborg. Även om man befinner sig i ett prekärt läge så är det inte säkert att man kan få den plats som vore mest lämplig direkt, säger Jörgen Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.