Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

A + efterlyses

Det råder stor blodbrist hos sjukhusen i Göteborg. Framför allt är det blodgrupp A+ som saknas.
- Det känns inte riktigt bra. Jag vet inte om vi klarar några större operationer. Vi har haft det lugnt det senaste dygnet men inom vår verksamhet vet man aldrig, säger Jan Konar, överläkare vid transfusionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

600 påsar blod är den aktuella lagerstatusen för sjukhusen i Göteborg. Ett lager som bör ligga på runt 1 500 påsar för att det ska kännas bra, som Jan Konar uttrycker det.
- Alla blodgrupper är välkomna men framför allt är det blodgrupp A+ som saknas. Av den blodgruppen har vi bara 35 påsar.

Det är inte bara i Göteborgs-området som det råder blodbrist. Jan Konar har i sin jakt på blod ringt runt till sjukhus i hela landet. Andra ställen där det råder akut brist är i Stockholm, Uppsala och Lund
- Det har inte strömmat in blodgivare under sommaren precis. Kanske beror det på den fina sommaren, men det kan jag bara gissa mig till. Men nu får de solbrända blodgivarna gärna komma och tömma sig på blod igen, säger Jan Konar.

Redan i förra veckan bad blodgivarcentralen media om hjälp att locka blodgivarna.
- Vi har haft personal som suttit och ringt in människor, men det är väldigt tidsödande. Till nästa år hoppas vi att vi fått ett datasystem som kan kalla blodgivarna via sms. Det är nästan det enda sättet man kan nå allmänheten i dag, säger Jan Konar.

Under tisdagen står blodbussen på Skrovtorget i Arendal. Under veckan besöks bland annat Lindholmen och Backaplan. Men som vanligt kan blod även ges vid blodgivarcentralerna i Nordstan och vid Sahlgrenska sjukhuset. Närmare information ges på hemsidan geblod.nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.