Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Betalade CSN-lån. Den 35-åriga kvinnan misstänks ha lurat till sig över 300 000 kronor från vårdtagarnas konton och använt pengarna till att bland annat betala sina egna räkningar. 

99-åring lurad på pengar – hemtjänstanställd åtalas

En kvinna inom hemtjänsten på Hisingen ska ha lurat till sig över 300 000 kronor från två äldre personer. Nu åtalas hon misstänkt för grovt bedrägeri.

I sitt arbete inom hemtjänsten har en kvinna i 35-årsåldern vid flera tillfällen ha besökt två vårdtagare på Hisingen. Men under tiden hon spenderade hemma hos dem ska hon även ha tagit betalningsorders och skickat in med förfalskade underskrifter. På så vis ska hon ha kommit över drygt 300 000 kronor mellan maj 2015 och augusti 2016 Nu åtalas hon misstänkt för bland annat grovt bedrägeri vid Göteborgs tingsrätt. 

– Brotten bedöms som grova eftersom det riktar sig mot en skyddslös person. Det har varit en systematisk, omfattande och svårupptäckt brottslighet där hon har använt falska handlingar, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell. 

Misstankar sedan innan

Enhetschefen på hemtjänsten berättar i förhör att kvinnan har uppfattats som både trevlig och hjälpsam av flera vårdtagare men att det även tidigare inkommit stöldanmälningar där hon pekats ut som misstänkt.

För knappt ett år sedan kontaktades enhetschefen av sonen till en manlig vårdtagare i 70-årsåldern som berättade att det hade upptäckts konstigheter i pappans kontoutdrag. Två utbetalningar om sammanlagt 17 000 kronor hade förts över till ett annat konto – och det var den misstänkta kvinnan som stod som avsändare. 

99-åring hade inte pengar till hyran

Några veckor senare upptäcktes att det saknades stora summor pengar även hos en annan vårdtagare, en 99-årig kvinna. En annan personal ur hemtjänsten, som hjälpte vårdtagaren att betala räkningar, märkte då att kvinnans konto i det närmaste var tomt och att denne inte längre hade pengar till hyran. 

Vid en kontroll upptäcktes då betalningsorders och knappt hundra fakturor för över 270 000 kronor. För pengarna ska den misstänkta kvinnan bland annat ha betalat mobilräkningar, CSN-lån, tv-avgift samt fört över pengar till både sitt eget och sin mammas konton.

De båda målsägande har avlidit under utredningens gång och har inte kunna höras av polisen. 

Kvinnan förnekar brott. I förhör säger hon att hon antagligen är utsatt för någon form av konspiration. Något som hon inte kan utveckla närmare. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.