Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

91-åring bedrog förening – skänkte pengarna till SD

En 91-åring åtalas för urkundsförfalskning och bedrägeri. Enligt åtalet har mannen fått banken att felaktigt betala ut fem tusen kronor från en idrottsförenings konto - pengar som han sedan ska ha skänkt till Sverigedemokraterna.

Det är en märklig historia som döljer sig bakom ett till synes rutinmässigt åtal vid Göteborgs tingsrätt. I idrottsföreningens anmälan kan man läsa att en tidigare ordförande för tio år sedan på "ett bedrägligt sätt" fått 30 000 kronor för en resa till USA där han skulle delta i en tävling. Men så upptäckte man att ordföranden aldrig åkte... Han avsattes och ersattes av den gamle mannen.

Meningen var att den gamle skulle försöka få den tidigare ordföranden att betala tillbaka pengarna via indrivning.

Men när styrelsen upptäckte att den gamle sagt att pengarna skulle gå till hans privata konto konfronterade man honom. Han valde då att avgå med omedelbar verkan. Det var 2003. Sedan dess har han inte varit medlem.

Men enligt den nuvarande styrelsen förfalskade mannen 2010 en handling som gjorde att han som firmatecknare kunde ta över föreningens plusgirokonto. Föreningen begärde att kontot skulle spärras, och ringde upp den gamle. Mannen ska då ha svarat att det "var helt lagligt att fejka en styrelse."

Några veckor senare upptäckte föreningen att kontot inte blivit spärrat. "Istället hade vår snälle NN stulit 5000 kronor som han skänkt till Sverigedemokraterna. Fint gjort men inte riktigt så som föreningens pengar är tänkta att användas", skriver ordföranden och sekreteraren i sin polisanmälan.

91-åringen nekar till brott och vill inte kännas vid de dokument som enligt förhörsledaren tydligt visar att mannen tagit ut pengar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.