Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

90-åringar firade jubileum

I år fyller Liseberg 90 år. På onsdagen hade hundratals 90-åriga damer och herrar tackat ja till att komma och mingla tillsammans i nöjesparken.

När Liseberg invigdes 1923 kunde besökarna åka berg- och dalbana, träffa ormtjuserskan, bli spådda av spåkvinnan och åka linbana. Det gick också att promenera i Lillköping, där alla invånare var kortväxta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På onsdagen, när Liseberg fyllde 90 år, ville nöjesparken väcka gamla minnen till liv igen. Därför hade alla stadens 90-åringar bjudits in till födelsedagskalas.

– Det finns ungefär 1000 personer som är 90 år gamla i Göteborg. Av dem har 310 tackat ja. Det är många fler än vi trodde, det känns jättekul att få fira tillsammans med våra årsbarn, säger Julia Vasilis på Liseberg.

Hedersgästerna bjöds på tårta och för dem som orkade blev det rundvandring och dans.

– Vi har samlat ihop så mycket personal vi kan för att kunna dokumentera 90-åringarnas Lisebergsminnen, säger Julia Vasilis.

På kvällen vankades det jubileumsföreställning i nöjesparken. Värdparet Åsa Fång och Lasse Kronér sjunger tillsammans med gästartister som till exempel Moa Lignell och Stefan Odelberg. Kvällen avslutades med fyrverkeri.

När Liseberg slog upp portarna för 90 år sedan kostade entrébiljetten 50 öre. I dag är det till och med billigare, nämligen helt gratis, fram till klockan 15.

Ormtjuserskan och spåkvinnan må vara borta, men berg- och dalbanor finns det fortfarande. Och just nu bygger nöjesparken sin största variant hittills. Om ett år ska den vara klar.

– Helix kommer att bli den häftigaste berg- och dalbanan man kan tänka sig, lovar Julia Vasilis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.