Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tillfälliga bostäder snart på plats. 2020 eller 2021 ska samtliga 800 lägenheter vara färdigbyggda. Bild: Brofred Bygg och Entreprenad

800 lägenheter i Frihamnen byggs i vår

Om mindre än ett år är de första lägenheterna klara. Det tillfälliga bygglovet gör att det kan stå högst 15 år på platsen.

Nu är avtalen påskrivna för 800 temporära lägenheter i Frihamnen. Det är byggföretagen Tempohousing Scandinavia och Brofred Bygg och Entreprenad som tecknat arrenden med kommunala Älvstranden Utveckling om att få bygga på platsen.

Lägenheterna kommer att ligga på Kvillepiren och får jubileumsparken och jubileumsbadet som närmaste granne. För kommunen återstår och att bygga infrastruktur vid platsen.

LÄS MER: Halvt bakslag för flytande bostäder i Frihamnen

– Det kommer vi starta med omgående. Det handlar om att bygga ledningar och gator. Sedan är tanken att bostäderna ska komma på plats under våren och sedan inflyttning till skolstarten i höst, säger Anna-Lena Isacson projektledare för Frihamnen på Älvstranden Utveckling.

LÄS MER: Målet för Frihamnen på väg att spricka

Efter att det första bostäderna är på plats så ska resten bli klara under 2019 och 2020 om allt flyter på enligt plan.

– Målsättningen är 2020 men det kan hända att det ramlar in i 2021 också, säger Anna-Lena Isacson.

LÄS MER: Fullmäktige spikade färdplanen för Älvstaden

Fastighetskontoret drog sig ur

Planerna på bebyggelse i Frihamnen har omfattats av många turer och bakslag. De tillfälliga lägenheterna på Kvillepiren är inget undantag. Ursprungligen var tanken att lägenheterna skulle hyras av studenter, företag och nyanlända. Den sistnämnda kategorin skulle få tillgång till lägenheterna genom fastighetskontoret.

Men under våren förra året ändrade sig fastighetskontoret eftersom man tyckte att det tog för lång tid och att det blev för dyrt. Nu kommer den tredjedelen av lägenheterna som var öronmärkt för nyanlända istället att bli tillgängliga för allmänheten.

LÄS MER: Bostäder i Frihamnen försenas – nu hoppar projektledaren av

Lägenheterna byggs med ett temporärt bygglov och kommer i ett första skede kunna stå på platsen i tio år. Bygglovet kan sedan förlängas med ytterligare fem år. Tanken är att området ska erbjuda en försmak av vad Frihamnen kan bli när hela området är klart, enligt Anna-Lena Isacson.

– Det är roligt att kunna befolka den här platsen nu och bidra till utvecklingen av jubileumsparken. Att kunna levandegöra den här platsen redan innan den permanenta byggnationen kommer på plats. Sedan är det ett fantastiskt vattennära lägenhet att bo i, säger hon.

LÄS MER: Poseidon kan tvingas lämna Göteborg

Frihamnen är ett av sju delområden i projektet Älvstaden, som totalt omfattar 50 00 nya arbetsplatser och 25 000 nya lägenheter fram till 2035. Vad som kommer att hända på Kvillepiren när det temporära bygglovet löper ut är ännu inte klart.

De 800 lägenheterna kommer fördelas i tre lika stora andelar till studenter, allmänhet och företag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.