Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

80 år gammalt hus i centrum får tre nya våningar

Tretton nya hyresrätter ska bli till utan en enda ny kvadratmeter mark. HSB:s 80 år gamla hus vid Korsvägen ska få tre helt nya våningar.
– Detta är ett väldigt effektivt och mer hållbart sätt att skapa nya lägenheter, säger Kristian Isberg, affärsområdeschef nyproduktion och hyresfastigheter, HSB Göteborg.

Fastigheten på Tegnérsgatan ska renoveras och samtidigt växa på höjden. I och med det ökar HSB Göteborg sitt hyresbestånd med tretton lägenheter.

– Vi behövde byta stammar, taket var dåligt och vi behövde se över hissen. Samtidigt såg vi att fastigheten var lägre än omkringliggande byggnader så de två sakerna gjorde att vi tog kontakt med stadsbyggnadskontoret, säger Kristian Isberg, affärsområdeschef nyproduktion och hyresfastigheter, HSB Göteborg.

LÄS MER: Fler vill ha tillbaka pengar för ockerhyra

Bo i tvättstugan

Utöver de nya våningarna tillkommer ännu en lägenhet i det som tidigare var husets tvättstuga. En ny tvättstuga kommer istället att byggas i ett hus på innergården.

Arbetet med bygget har skett i nära samarbete med arkitekt och byggnadsantikvarie.

– Det är en gammal fastighet som är byggd 1939 och som är tidstypisk. Det har varit utmaningar om man ser på bevarandekraven.

LÄS MER: Nu kan hyresrätter i allmännyttan ombildas

Enligt Kristian Isberg kommer renoveringen göra att huset blir mer likt sitt ursprungliga utseende. Inne i trappuppgången har man lyckats skrapa fram de gamla mönstren och färgerna, som man planerar att återställa. Innergården kommer också få tillbaka sin putsfasad efter några decennier med plåtfasad.

De nya lägenheterna kommer att bli både ettor och tvåor och inflyttning planeras till våren 2021.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.