Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

72-årig man avled efter rån på Järntorget

Klockan elva lördagen den 4 juli rånas 72-åringen av sex kvinnor och en man på Järntorget. På väg hem avlider han på bussen. Trots att polisen identifierade sju misstänkta är förundersökningen om brott nedlagd.

Den fjärde juli satt mannen på en bänk och drack en läsk.

Klockan var närmare 23.00 och plötsligt omringas han av sex kvinnor och en man. Ett vittne beskriver hur mannen muddras, hur han försöker ta sig loss, viftar med armarna men när kvinnorna och mannen är borta så är hans plånbok tömd.

I polisens rapport säger ett vittne att mannen var mycket upprörd och skärrad. Efter rånet satt mannen hos polisen till klockan halv fyra på natten.

Vad han gjorde därefter vet ingen, men när den första bussen gick från Göteborg till Trollhättan klockan sju på morgonen satt han ombord. Efter ett byte var det meningen att han skulle komma hem till Lidköping.

Men i stället avled han. Detta upptäcktes vid halv tiotiden i höjd med Skara av en medpassagerare som tyckte att 72-åringen satt konstigt och undrade hur det var fatt. Trots hjärt- och lungräddning gick mannens liv inte att rädda.

72-åringen levde ensam och först nio dagar efteråt fick de anhöriga kännedom om rånet.

- Vi åkte hem till honom och såg brevet från polisen. Då trodde vi det handlade om att han avlidit på allmän plats. Det var en chock för oss när vi förstod att han blivit rånad, säger den anhörige till GP.

Läs också: Ensam man rånades på Järntorget

72-åringen beskrivs som levnadsglad och givmild, han åkte ofta in till Göteborg där han tidigare arbetat. Mannen hade inget känt hjärtfel, men anhöriga tror att dödsfallet ändå har med rånet att göra.

- Jag känner det på mig, men jag kan ju inte vara hundra procent säker. Men jag vill att det kommer ut, att detta kan bli konsekvenserna av ett rån. Det gör ju inte att jag får honom tillbaka - men varför skulle det bli såhär?

Per Albertsson, verksamhetschef och medicinskt ansvarig vid kardiologen vid Sahlgrenska sjukhuset, menar att det finns en koppling mellan stress och hjärtinfarkt. Utan att kunna uttala sig om det enskilda fallet säger han att det finns tre skilda samband:

- Ett är akut stress som kan ge hjärtklappning och kärlkramp. Därefter stress som kan göra att blodplättarna blir klibbigare och kan utlösa hjärtinfarkt.

- Den tredje varianten är det vi kallar brustet hjärta. Svår emotionell stress kan utlösa svår hjärtsvikt och symtom som liknar en hjärtinfarkt. Dödligheten här är lika stor som vid en vanlig hjärtinfarkt, säger Per Albertsson.

Mannens död påverkar inte brottsrubriceringen. Vid förhör sa 72-åringen nämligen att han inte fått några fysiska skador.

- Vi har inga uppgifter om att något våld har använts, säger Maria Wiklund, förundersökningsledare vid polisen.

Inte heller det faktum att polisen kunde identifiera en misstänkt grupp personer räcker för att driva brottsutredningen framåt. Polis på plats fick ett signalement på de misstänkta. Polisen stötte på en grupp som stämde in och kunde registrera dem med namn och födelsedata. De sex kvinnorna och mannen är inte folkbokförda i Sverige.

- Men som jag uppfattat det var signalementet svagt. Både vittnet och mannen uppgav att de var osäkra på om de skulle känna igen dem, säger Maria Wiklund.

De identifierade personerna varken förhördes eller fotograferades.

Hade det varit önskvärt?

- Ja, men jag kan inte svara på varför det inte gjordes. I normalfallet görs det när man ser att det behövs kompletterande förhör med vittnen och målsäganden. Rånet skedde sent på kvällen och de inblandade var chockade så visst hade det varit bra om de vid ett lugnare tillfälle hade kunnat peka ut någon.

Ser du att förundersökningen kan tas upp igen?

- Det låter krasst, men det skulle vara om personerna begår brott igen och därför fotograferas. Då skulle det aktuella vittnet kanske kunna peka ut dem, säger Maria Wiklund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.