Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

70-tal översvämningslarm i Göteborg

Enligt räddningstjänsten har man tagit emot ett 70-tal larm om översvämningar efter det kraftiga regnovädret som drabbade Göteborg under fredagen. – Det har varit en del att göra, säger L-O, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Under fredagen utrymdes köpcentret Allum då taket började läcka och stora vattenmassor forsade in när det regnade som mest. Räddningstjänsten jobbade hela natten med att pumpa ut vattenmassorna ur lokalerna. 

Är du drabbad? Hör av dig till GP! Mejla [email protected] eller ring/sms:a till 72010.

Även parkeringshuset på Göteborgsvägen i närheten av Allum blev översvämmat. 

– Nu är den insatsen över för vår del. Jag vet inte hur det ser ut på plats men vi är klara med vårt, säger L-O, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten. 

LÄS ÄVEN: Här forsar det vatten in i köpcentret

Bilar fastnade i vattenmassorna

Under natten jobbade räddningstjänsten nästan uteslutande med översvämningar i byggnader. Det mesta rörde privata bostäder. Vid tretiden ryckte man också ut till en restaurang på Brahegatan i Gamlestaden. 

Tidigare under kvällen fick man hjälpa flera personer ur bilar som fastnat i vattenmassorna på vägen.  

– Det har varit en del att göra. Jag har jobbat här i några år och har inte varit med om något liknande, säger L-O, larm- och ledningsoperatör. 

LÄS ÄVEN: Räddningstjänsten fick hjälpa människor ur bilarna

Trafikverket har arbetat hela natten för att se till att få bort vattnet från vägarna, främst under viadukter. 

– Brunnarna kan inte ta in så stora mängder vatten. Sedan spolas det ner lera och annat ner och täpper till brunnarna. Vi har hållit på fram till klockan två inatt men nu ska det inte vara några problem på vägarna längre, säger Claes Hedberg, trafikledare på Trafikverket i Göteborg. 

Efter det kraftiga regnet kom, klyschigt nog, solen. GP har tagit emot otaliga bilder på vackra solnedgångar och dubbelregnbågen som böjde som över staden. 

LÄS ÄVEN: Pampig regnbåge över Göteborg

Blixtnedslag orsakade brand

Samtidigt drog ovädret vidare och orsakade problem utanför Göteborgsområdet. I Mariestad träffades ett radhus av ett blixtnedslag och började brinna vid halvtvåtiden natten till lördagen. Det ska ha brunnit på taket till huset. 

Väg 15 utanför Halmstad är avstängd på grund av översvämning. 

– Där hade man fått bort vattnet men det hade börjat regna igen, säger Claes Hedberg, trafikledare på Trafikverket. 

Enligt SMHI fick nordvästra Götaland 30–40 millimeter regn, vilket är nästan hälften av den normala nederbörden under september, skriver TT.

SMHI har utfärdat ett klass 1-varning för höga flöden för Hallands län på grund av regnet, vilket kan innebära mindre översvämningsproblem. 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.