"70 plus är det nya 20"

ANNONS
|

De äldre blir allt fler. Om 40 år kommer gruppen 65-plussare i världen att vara tre gånger större än i dag och i Europa beräknas medellivslängden vara hundra år vid nästa sekelskifte.

- Svenska 70-åringar i dag lever som 50-åringar gjorde tidigare. Det innebär stora förändringar i samhället.

Det säger Ingmar Skoog som är professor i psykiatri och föreståndare för Agecap, ett center för forskning om äldre och hälsa som startade förra året vid Göteborgs universitet. Centret har fått ett ekonomiskt anslag på 100 miljoner kronor och fler än hundra forskare från olika fält ingår.

Ända sedan 1970 har forskare i Göteborg undersökt äldres hälsa och välmående i de så kallade H70-studierna. De kan vara de enda undersökningarna i världen på området som spänner över lång tid. De första personer som ingick i studien var 70-åringar födda 1901, dem har man följt upp i åldrarna och sedan jämfört med 70-åringar födda senare år, fram till 1930.

ANNONS

- Vi ser att det skett en jätteskillnad på 30 år. 70-åringarna på 2000-talet var mer utåtriktade än vad jämnåriga var 30 år tidigare, och hade dessutom lägre blodtryck, bättre kondition och klarade sig bättre i intelligenstester, säger Ingmar Skoog.

Studien visar också att nya generationer av äldre reser mycket mer, är mer utåtriktade, mindre ordningsamma och att de har mer och bättre sex. Andelen äldre som är sexuellt aktiva har ökat från 47 till 66 procent hos män och från 12 till 34 procent hos kvinnor.

Skämtsamt säger Ingmar Skoog att 70 inte bara är det nya 50 – det är rentav det nya 20.

- I dag ställer pensionärerna krav och de vill göra allt som de inte hann som unga. De vill åka med Rosa bussarna i Afrika och klättra i Himalaya. De kör bil upp i högre åldrar och är på det sättet mer rörliga, säger han.

I den senaste H70-studien, som pågår just nu, ska årgång 1944 hamna under luppen. De är den så kallade "rock'n'roll-generationen", som är både friskare och mer ekonomiskt stark än man någonsin tidigare sett. Studien är bred och forskarna tittar på alltifrån fysiska och psykiska sjukdomar, funktionsförmåga och sociala könsaspekter till kulturell aktivitet, intelligens och mående.

ANNONS

Tidigare behövde ungefär en femtedel av alla 75-åringar hjälp med dagliga aktiviteter, men nu klarar sig fler än 19 av 20 på egen hand.

En ökad livslängd medför fler äldre i befolkningen, och i dag finns det nästan en halv miljon som är äldre än 80 år i Sverige. Om 20 år kommer de att vara över 800 000 och i slutet av 2040-talet över 1 miljon. Långt många fler än hälften av dem som föds i dag kommer att bli 90 år och många kommer också att få hålla hundraårskalas.

- Även i utvecklingsländerna ökar gruppen äldre raskt, och frågor som rör äldreomsorgen kommer därför snart att medföra stora utmaningar även där, säger Ingmar Skoog.

ANNONS