Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) och Platzer Fastigheters vd P-G Persson i industriområdet där nya bostäder kan komma att byggas.

7 000 nya bostäder planeras i Högsbo

Från industriplats till bostadsområde. Nu planeras 7000 nya bostäder i Högsbo

Från industriplats till bostadsområde. Nu planeras 7000 nya bostäder i Högsbo. På onsdagen beslutade byggnadsnämnden att skicka ut ärendet på remiss.

– Vi hoppas kunna komma igång med byggandet redan inom något år. Vi har en tydlig inriktning i budgeten att jobba för det här, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP).
Tillsammans med Platzer Fastigheter planerar Göteborgs stad att bygga om nordöstra Högsbo från grått industriområde till en levande blandstad. Runt 7000 nya bostäder kan bli verklighet.
Tanken är att utveckla området till en attraktiv plats med butiker, kaféer och lägenheter. Man vill koppla samman Högsbo med Linnégatan och på så vis förlänga centrum söderut.
Kommunen äger naturområdet Änggårdsbergen och delar av skyttebanan. Den största delen av området är privatägd mark. Men Ulf Kamne anser inte att det innebär några svårigheter.
– Det gör att vi inte kan bestämma exakt vad som byggs på den privata marken, men på den kommunala sidan räknar vi med att bygga ungefär 50 procent hyresrätter och 50 procent bostadsrätter.
Ärendet kommer att vara ute på remiss till september. Sedan kommer det att bearbetas ytterligare innan det är dags att fatta ett beslut kring årsskiftet. Om planen går igenom står området vid skjutbanorna först på tur. Där planeras uppemot 1000 bostäder att byggas. Ulf Kamne säger att det inte borde dröja någon längre tid innan projektet kommer igång men att det kommer att ta tid innan det är klart.
– Vi vill se en successiv utveckling av området. Vi kommer att göra det bit för bit. Men det kommer att dröja många år innan det är färdigt.
Han berättar att det är för tidigt att säga hur mycket byggnationen kommer att kosta. Projektets utveckling påverkas av Dag Hammarskjöldsledens framtid. Sedan tidigare finns planer på att bygga om leden till en stadsboulevard, som är tänkt som en trafiktät stadsgata med lägre hastighet. Om detta sker hoppas man kunna bygga närmare 30 000 bostäder längs med boulevarden.
– Om inte boulevarden blir av blir det tråkigare på många sätt. Det blir svårare att nå både våra miljömål men även våra bostadsmål, säger Ulf Kamne.
P-G Persson är vd för Platzer Fastigheter och berättar att han är ser fram emot att bygga om Högsbo. Han säger att området tidigare ansetts vara oattraktivt och att många lokaler gapat tomma.
– Vi vill göra detta till ett levande område och vi hoppas att det kan bli en nystart för hela Högsbo. Det räcker inte med att bygga fastigheter. Nu måste vi utveckla områden. Vi tror att folk ändå vill bo nära Änggårdsbergen.

Fakta: Nya Högsbo
Totalt 7000 nya bostäder kan byggas i nordöstra Högsbo fram till år 2021
Nästa år förväntas området vid skjutbanorna att påbörjas
Större delen av marken är privatägd. Platzer Fastigheter äger nästan en tredjedel av marken.
Om Dag Hammarskjöldsleden blir stadsboulevard beräknas ytterligare 30 000 bostäder byggas
På den kommunala marken beräknas hälften av bostäderna att bli hyresrätter
Byggnationen kommer att ske i samarbete med Platzer Fastigheter och även andra parter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.