Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Akademiska hus pressbild för nya Humanisten

668 miljoner ska förvandla Humanisten

668 miljoner ska förvandla Humanisten. Restaurangen och verandan ska rivas och ge plats åt 12 000 kvadratmeter utbyggnad med pelarentré.

Akademiska hus har under många år jobbat för en om- och utbyggnad av Humanisten i Näckrosdammen, nu kan spaden sättas i jorden till hösten. Ombyggnaden rör Humanistens veranda och delar av den inre byggnaden och väntas kosta 668 miljoner kronor.

- Verandan är inte en så lyckosam plats rent gestaltningsmässigt. Den nya pelargestaltningen får en tydlig entré och en öppen trappa med inskjutande arbetsrum, säger Birgitta van Dalen, regiondirektör för Akademiska Hus region Väst.

Den nya delen omfattar drygt 12 000 kvadratmeter och totalt rör det sig om 28 000 ombyggnad. Humanisten ska bli en bättre och öppnare plats att mötas på med fler studieplatser, undervisningslokaler samt kontor.

Utbyggnaden av Humanisten är ett första steg i en trestegsplan att modernisera Campus Näckrosen. Planer finns på att bygga om det Humanistiska biblioteket samt Artisten, som GP rapporterat om tidigare.

Läs även: Nya planer för Campus Näckrosen

Vad gäller biblioteket så pågår diskussioner med fakulteten om vilka behov och visioner som tas i beaktande, berättar Birgitta van Dalen.

- I dag är det mycket böcker vilket det kommer vara i framtiden också men det digitala måste få utrymme. Men det jobbar man med internt på universitetet, säger hon.

Byggtiden för nya Humanisten beräknas till 36 månader och byggstart är beräknad till hösten 2016, med reservation för när detaljplanen vinner laga kraft.

Läs även: Humanisten behöver växa

- Vi avvaktar och ser vad det blir för beslut, men vi hoppas självklart att det ska vara klart till hösten så vi ska kunna sätta igång, säger Pontus Isaksson, fastighetschef Akademiska Hus region Väst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.